settings icon
share icon
Въпрос

Дали Библията насърчава или забранява молитвата към ангели?

Отговор


Въпреки че няма стих, който изрично да заявява: „Не се моли на ангели“, е пределно ясно, че ние не трябва да се молим на ангели. В основата си молитвата е акт на поклонение. И както ангелите отхвърлят нашето поклонение (Откровение 22:8-9), така те биха отхвърлили и нашите молитви. Предлагането на нашето поклонение или молитва на всеки друг освен Бог е идолопоклонничество.

Има също няколко практически и теологични причини защо молитвата към ангелите е погрешна. Самият Христос никога не се е молил на друг освен на Отца. Когато бил помолен от Своите ученици да ги научи да се молят, Той ги поучил: „А вие се молете така: Отче наш, Който си на небесата….“ (Матей 6:9; Лука 11:2). Ако молитвата към ангелите беше нещо, което ние, Неговите ученици, трябваше да правим, това щеше да е мястото Той да ни го каже. Ясно, ние трябва да се молим само на Бог. Това също е видно в Матей 11:25-26, където Христовата молитва започва: „Благодаря Ти, Отче, Господи на небето и земята….“ Исус не само започва Своята молитва с отправяне на призив към Отца, но съдържанието на молитвите обикновено изисква помощ, която може да бъде предоставена само от някого всемогъщ, всезнаещ и вездесъщ. Молитвата към ангелите би била неефективна, защото те са сътворени същества и не притежават тези сили.

Исус се моли от името на Своите последователи в Йоан 17:1-26, като моли за множество благословения върху тях от Бог Отца, включително освещаване, прославяне и запазване. Тези три благословения могат да дойдат само от източник, който понастоящем ги държи. Отново, ангелите просто нямат тази власт. Ангелите не могат да ни осветят, не могат да ни прославят и не могат да гарантират нашето наследство в Христос (Ефесяни 1:13-14).

Второ, има случай в Йоан 14:13, когато Самият Христос казва на вярващите, че каквото и да поискат в Негово име, Той ще го изпълни, защото Той моли направо Отца. Молитвата към антелите няма да бъде ефективна и библейски водена молитва (вижте също Йоан 16:26). Нито ангелите, нито някое друго създадено същество е някога изобразявано като ходатай пред Отца. Само Синът и Светият дух (Римляни 8:26) могат да се застъпят пред трона на Отца.

Последно, 1 Солунци 5:17 казва на вярващия да се моли неспирно. Това може да е възможно единствено, ако вярващият има достъп до Бог, който винаги присъства и може да слуша молитвите на всеки човек едновременно. Ангелите нямат тази способност – те не са вездесъщи или всемогъщи – и нямат право да получават нашите молитви. Молитвата към Отца чрез Христос е единственото необходимо и ефективно средство, чрез което можем да общуваме с Бог. Не, молитвата към ангелите е абсолютно небиблейска представа.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Дали Библията насърчава или забранява молитвата към ангели?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries