settings icon
share icon
Въпрос

С какви молитви трябва да се молим за невярващите?

Отговор


Можем да се научим да се молим за невярващи като следваме модела на молитвите, с които Исус се моли. В Евангелието от Йоан, 17 гл. се намира най-дългата записана молитва на Исус, която ни показва как Той се е молил. Стих 3-ти казва: Verse 3 says, “А това е вечен живот, да познаят Теб, единствения истинен Бог, и Исус Христос, Когото си изпратил”. Той се моли хората да познаят Бог Отец. Начинът, по който те могат да познаят Бога е чрез Христос, Божия Син (Йоан 14:6; 3:15-18). Ако това е желанието на Исус, знаем, че сме на прав път ако се молим по подобен начин. Всяка молитва, която е в съгласие с Бога е ефективна молитва (1 Йоаново 5:14; Яков 5:16).

2 Петрово 3:9 също ни дава възможност да надникнем в Божието сърце, когато става въпрос за невярващите. Там се казва: “Господ не забавя това, което е обещал, както някои смятат това за забавяне, но заради вас търпи дълго време, понеже не иска да погинат някои, а всички да дойдат до покаяние.” Бог не желае никой да не прекара вечността извън Неговото присъствие (Римл. 6:23). Когато се молим за покаяние в живота на невярващите, ние се молим в съгласие с Бога. Можем също да се молим за възможности да бъдем ръцете и краката на Исус, чрез които хората да познаят Неговата добрина (Гал. 6:10; Колос. 4:5; Ефесяни 5:15-16). Можем да се молим за смелост, както апостолите се молиха - да се възползваме от възможностите, които Бог ни предоставя (Деяния 4:13, 29; Ефесяни 6:19).

Можем също да се молим за това, Бог да подреди необходимите обстоятелства за да обърне закоравелите сърца към покаяние. Псалм 119:67 казва: „Преди да бях наскърбен, аз се заблуждавах; но сега държа Твоето слово“. Често са необходими болезнени обстоятелства, които да ни заведат при Христос. Когато се молим за близки хора, които не познават Исус, ние сме изкушени да се молим за закрила и благословение за тях. Понякога е необходимо да се молим за обратното, ако това ще разчупи контрола на идолопоклонството в техния живот. Удобствата, материализма, сенсуалността и пристрастяванията са фалшиви богове, които държат невярващите в робство. Да се молим според Божията воля може да означава да искаме Бог да отнеме Своята защита за да ги отведе до положение, в което да потърсят Бога. Няма нищо по-важно за нашите неспасени близки от това, да потърсят и намерят Бога.

Да се молим за другите е угодно на Бога (1 Тим. 2:1-4). Това е един начин да показваме любов към другите (1 Йоаново 4:7). Дори да не сме сигурни как да се молим, можем да се утешим с обещанието в Римляни 8:26. Бог знае, че не винаги знаем как да се молим. Той е изпратил Святия Дух да се застъпва за нас, така че нашите сърдечни желания да бъдат отнесени до тронната зала в небесни места.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

С какви молитви трябва да се молим за невярващите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries