settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява молитвената разходка? Библейска практика ли е да се ходи на молитвена разходка?

Отговор


Молитвена разходка е практиката да се молите на определено място. Това е вид застъпническа молитва, която включва отиване до или ходене близо до определено място, докато се молите. Някои хора вярват, че ако са по-близо до определено място, това им позволява да „се молят по-близо, по-ясно.” Молитвени разходки се предприемат от отделни хора, групи и дори цели църкви. Те може да бъдат кратки, колкото е разстоянието между две пресечки, или дълги няколко мили. Идеята е да се използват петте сетива – зрението, слуха, обонянието, вкуса и осезанието – за да се увеличи разбирането на ходатая за молитвените нужди.

Например, ако вървите в квартала си и търсите неща, за които да се молите, може да се натъкнете на двор, който да е изключително мръсен и занемарен. Това може да ви провокира да се молите за физическото и духовното здраве на неговите обитатели. Някои групи правят молитвени разходки около училища, подтикнати от нуждата да се молят за учителите и учениците вътре, за тяхната безопасност и мир, и да бъдат осуетени скритите планове на дявола в тяхното училище. Други пък чувстват, че може да се концентрират и да насочват молитвите си по-ефективно като вървят близо до хората и местата, за които се молят.

Молитвените разходки са относително ново явление, което няма ясен произход. Няма библейски модел за молитвени разходки, макар че очевидно хората е трябвало да се молят и да вървят по едно и също време, понеже ходенето е бил основният начин за придвижване по време на Библията. Обаче няма пряка заповед, че трябва да правим молитвени разходки. Не е библейска вярата, че молитвите, принесени в такава среда, или докато сме в някакво положение на тялото, са по-ефективни от тези, които са произнесени по друго време или начин. Освен това, макар че може да чувстваме нуждата да бъдем по-близо до мястото или ситуацията, за да се молим по-ясно, нашият небесен Баща, който е навсякъде по всяко време, знае точно какви са нуждите и ще отговори на тях по Своята съвършена воля и в определеното от Него време. Фактът, че Той ни позволява да бъдем част от Неговите планове чрез нашите молитви, е от полза за нас, а не за Него.

На нас е заповядано да се „молим непрестанно” (1 Солунци 5:17) и тъй като понякога се разхождаме всеки ден, със сигурност да се молим непрестанно означава да се молим, докато ходим. Бог чува всички молитви, изречени от хората, които пребъдват в Христос (Йоан 15:7), независимо от времето, мястото или положението на тялото. В същото време, със сигурност няма заповед, която да е срещу молитвените разходки, и всичко, което ни кара да се молим, е достойно за уважение.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява молитвената разходка? Библейска практика ли е да се ходи на молитвена разходка?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries