settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява молитвата с молба?

Отговор


Ние идваме при Бог в молитва по различни причини – да Му се поклоним, да изповядаме греховете си и да помолим за прошка, да Му благодарим за Неговите благословения, да помолим за неща за себе си и/или да се помолим за нуждите на другите. Еврейските и гръцките думи, най-често превеждани „молба" в Библията, означават буквално „искане или молба", така че молитвата с молба е да помолиш Бог за нещо. За разлика от молитвата с ходатайство, която е молитва за другите, молитвата с молба е обикновено искане за молителя.

Библията включва много молитви с молба. Многобройни примери се намират например в Псалмите. Давидовите псалми са изпълнени с молби за милост в Псалом 4:1, за водачество в Псалом 5:8, за избавление в Псалом 6:4, спасение от преследване в Псалом 7:1 и т.н. Когато Даниил научил, че цар Дарий е издал забрана за молитва към друг бог освен към царя, Даниил продължил да се моли на Бог с молитви на отдаване на благодарност, както и с молитви с молба за Неговата помощ в тази ужасна ситуация.

В Новия Завет Исус ни казва да се молим за нашия насъщен хляб в Матей 6:11, което попада в категорията на молитва с молба. В допълнение, в Лука 18:1-8 Исус ни учи да не преставаме да се молим за това, от което имаме нужда. В Яков, обаче, откриваме равновесие: от една страна не получаваме, защото не искаме (Яков 4:2). От друга страна искаме и не получаваме, защото мислим само за нашите плътски страсти (Яков 4:3). Може би най-добрият начин да подходим към молбите е да помолим Бог с цялата искреност както децата говорят с техния добросърдечен Отец, но накрая да завършим с „Да бъде твоята воля" (Матей 26:39), при пълно предаване на Неговата воля.

След като описал нуждата да вземем „пълното Божие въоръжение" (Ефесяни 6:13-17), апостол Павел призовал ефесяните (и нас) да бодърстваме и да се молим в Духа "с молби за всички светии" (Ефесяни 6:18). Ясно, молитвите с молба са част от духовната битка, в която са въвлечени всички християни. Павел по-нататък увещава филипянската църква да облекчи своите безпокойства като остане вярна в молитва, особено молитви на отдаване на благодарност и с молба. Това, той заключава, е формулата да се осигури „Божия мир, който никой ум не може да схване, и който ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса" (Филипяни 4:6-7).

Тук виждаме друга съществена страна на молитвата с молба – необходимостта от вяра в Господа Исус Христос. Тези, които принадлежат на Христос, също имат обитаващия ни Свети Дух, който ходатайства за нас. Тъй като често не знаем за какво или как да се молим, когато пристъпим към Бог, Духът се застъпва и се моли за нас като тълкува нашите молби така, че когато ни връхлетят изпитанията и житейските грижи, Той идва до нас да ни предложи помощ при нашите молитви с молба докато ни подкрепя пред трона на благодатта (Римляни 8:26).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява молитвата с молба?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries