settings icon
share icon
Въпрос

Каква е молитвата на Явис?

Отговор


Молитвата на Явис се намира в историческа бележка при родословие: „А Явис беше най-много почитан между братята си; и майка му го нарече Явис, като думаше: Понеже го родих в скръб. И Явис призова Израилевия Бог, казвайки: Дано действително ме благословиш, и дано разшириш пределите ми, и ръката Ти да бъде с мене, и да ме пазиш от зло, та да нямам скръб! И Бог му даде това, което поиска" (1 Летописи 4:9-10).

Малко се знае за Явис, освен че бил потомък на Юда, той бил почтен мъж и майка му го нарекла „Явис" (със значение „скръбен" или „причиняващ скръб"), защото го родила с болки. В молитвата си Явис извиква към Бог за закрила и благословение. Като използва игра на думи Явис, „мъжът на скръбта" моли Бог да го опази от тази скръб, за която името му както напомня, така и вещае.

Молитвата на Явис съдържа настоятелна молба за четири неща: 1) Божията благословия. Явис признава, че Богът на Израил е източникът на цялото благословение, и той моли Бог за Неговата благодат. Без съмнение тазимолба се основавала, поне отчасти, върху Божието обещание за благословение на Авраам и неговите наследници (Битие 22:17).

2) Разширение на територията. Явис моли за победа и благополучие при всичките си опити и животът му да е белязан с увеличение.

3) Присъствието на Божията ръка. С други думи, Явис моли за ръководство от Бог и Неговата сила да бъде очевидна при ежедневното му съществуване.

4) Закрила от вреда. Исус проповядвал на учениците Си да се молят по този начин: „Отче наш, Който си на небесата…. избави ни от лукавия" (Матей 6:9, 13). Явис гледа към Бог с увереност като свой закрилник.

Целта на Явис при неговата молитва била да живее свободен от скръб и последното нещо, което прочитаме за него, е че Бог чул и отговорил на молитвата му. Подобно на смирената молитва на Соломон за мъдрост (3 Царе 3:5-14), искрената молитва на Явис за благословение получила отговор. Успехът, на който се радвал Явис, надминал първоначалната му скръб. Молитвата на Явис победила името на Явис.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е молитвата на Явис?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries