settings icon
share icon
Въпрос

Позволено ли е да се използват свещи във връзка с молитвата?

Отговор


Няма библейска причина, която изрично да ни забранява да запалваме свещи докато се молим или докато правим нещо друго. Свещите са бездушни предмети. Те нямат сила, нито енергия или мистични и свръхестествени свойства. Те не са нищо повече от восък и въженце, евентуално с добавен аромат.

Свещите – и други светлини – те ни напомнят за това, че Исус е Светлината на света. Свещите ни напомнят „да вярваме в Светлината за да станем синове на Светлината“ (Йоан 12:36). Една горяща свещ по време на нашата молитва може да послужи да насочим молитвите и мислите си към Исус, който е Светлината на света.

Това, което свещите не могат да направят е да изпратят молитвените ни в небето, да ги направят по-силни или по-ефективни, да добавят нещо към молитвите или по някакъв начин да се молят вместо нас. В римокатолическата традиция се смята, че горящата свещ продължава молението дълго след като човекът е напуснал храма. Това не е библейско. Молитвата е разговор с нашия Небесен Отец – диалог между две живи, съзнателни същества, които имат същия Дух. Няма свещ, която може да влезе в това взаимоотношение.

Свещите се използват в различни видове религиозни ритуали. Вещици, шамани, католици, източно православни, ню ейдж, някои протестанти, евреи, будисти и индуси – всички те използват свещи в своите богослужения. Да се палят свещи по време на изричане на молитви и заклинания е в синхрон със съвременните течения, които обхващат мистерия, мистика и влизане в друга реалност чрез преживяване.

В края на краищата, употребата на свещи е безобидна. Опасността е да не им придаваме сила, която не притежават.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Позволено ли е да се използват свещи във връзка с молитвата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries