settings icon
share icon
Въпрос

Какво представляват молитвените броеници? Правилно ли е да се използват броеници докато се молим?

Отговор


Молитвените броеници, понякога наричани броеници за серия молитви, са използвани в практиката на съзерцание и молитва. Молитвите се повтарят определен брой пъти в съответствие с броя на зърната. Молитвените броеници традиционно били свързвани с католицизма, но употребата на молитвени броеници е широко разпространена като много религиозни традиции ги включват.

Основната броеница е съставена от 59 зърна, свързани помежду си във форма, наподобяваща гердан. Всяко мънисто от броеницата има предназначението да обозначи казването на молитва докато държим съответното мънисто. От тези мъниста 53 са за молитвата „Радвай се", която се казва на тях. Останалите шест са предназначени за „Отче наш". Тези зърна осигуряват физически начин да се броят молитвите докато пръстите се движат по зърната при казване на молитвите.

Историята на молитвената броеница в християнските кръгове датира от кръстоносците. Историците смятат, че кръстоносците са заимствали тази практика от арабите, които от своя страна са копирали използването на зърна от Индия. Последните археологически разкопки разкриват, че древните ефесяни са използвали такива зърна при поклонението си на Диана, също известна като Артемида, чийто храм е едно от седемте чудеса на света (Деяния 19:24-41).

Молитвенините броеници се използват също от римокатолиците, за да проследяват 180-те молитви, които съставляват серията молитви. Примери за такива молитви са „Отче наш", „Радвай се" и „Слава". Практиката на серията молитви се основава на приемането, че повтарянето на тези молитви отново и отново дава възможност на молителя да си осигури заслуга или благоволение от Бог, за да избегне наказанието на огньовете на чистилището.

Използването на молитвени броеници не е библейско. Самият Исус наказал религиозните водачи от Своето време за повтарянето на молитвите им отново и отново. Той казал на учениците Си да не им подражават като използват „излишни думи, както езичниците; защото те мислят че ще бъдат послушани заради многото си говорене" (Матей 6:7). Молитвите не трябва просто да се рецитират или повтарят безсмислено сякаш са автоматични формули. Мнозина, които използват молитвени броеници днес, твърдят, че броеницата им помага да снемат вниманието от себе си и да се съсредоточат върху Христос, но въпросът е наистина за ефикасността на повтарянето на същите фрази отново и отново по подобен на мантра начин.

Молитвата е невероятна привилегия за християните, тъй като сме поканени от Създателя на вселената да пристъпим „с дръзновение" в Неговото присъствие (Евреи 4:16) и да общуваме с Него. Молитвата е начинът, по който Го хвалим, Го боготворим, отдаваме Му благодарност, подчиняваме Му се и поднасяме пред Него молби за себе си и се застъпваме за другите. Трудно е да видим как това интимно общение с Него бива разширено чрез повтарянето на обикновени молитви отново и отново посредством молитвени броеници.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представляват молитвените броеници? Правилно ли е да се използват броеници докато се молим?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries