settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява да се молим в Духа?

Отговор


Молитвата в Духа е спомената три пъти в Писанието. Първо Коринтяни 14:15 казва: „Тогава какво? Ще се моля с духа си, но ще се моля и с ума си; ще пея с духа си, но ще пея и с ума си.” Ефесяни 6:18 казва: „като се молите в Духа на всяко време с всякаква молитва и прошение, бодърствайте в това с неуморно постоянство и молба за всички светии.” Юда 20 стих казва: „А вие, възлюбени, като назидавате себе си във вашата пресвята вяра и се молите в Святия Дух”. Така че какво точно означава да се молим в Духа?

Гръцката дума, преведена „моля се в” може да има няколко различни значения. Тя може да означава „посредством”, „с помощта на”, „в областта на”, и „във връзка с”. Молитвата в Духа няма връзка с думите, които казваме, а с начина, по който се молим. Да се молим в Духа е да се молим според водителството на Духа. Това означава да се молим за нещата, за които Духът ни води да се молим. Римляни 8:26 ни казва: „Така също и Духът ни помага в нашата немощ - понеже не знаем да се молим както трябва; но самият Дух ходатайства в нашите неизговорими стенания.”

Някои хора приравняват молитвата в Духа с моленето на непознати езици като стъпват на 1 Коринтяни 14:15. Когато обсъжда дарбата за говорене на непознати езици Павел споменава „моля се с духа си.” Първо Коринтяни 14:14 казва, че когато един човек се моли на непознати езици, той не разбира какво говори, понеже е произнесено на непознат за него език. Освен това, никой друг не може да разбере какво се казва, освен ако няма тълкувател (1 Коринтяни 14:27-28). В Ефесяни 6:18 Павел ни инструктира да се молим „в Духа на всяко време с всякаква молитва и прошение”. Как ще се молим с всякаква молитва и прошение за светиите, ако никой, включително и човека, който се моли, не разбира какво се казва? По тази причина да се молим в Духа трябва да се разбира като молитва в силата на Духа, чрез водителството на Духа, и според Неговата воля, а не като молитва на езици.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява да се молим в Духа?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries