settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава да хвалим Бога?

Отговор


Християните често говорят за „хвалене на Бог" и Библията заповядва на всички живи същества да хвалят Господа (Псалом 150:6). Една еврейска дума за „хвала" е yadah, означаваща „хваля, отдавам благодарност или признавам". Втора дума, често превеждана „хваля" в Стария Завет, е zamar, „пея хвала". Трета дума, превеждана „хваля" е halal (коренът на „алелуя"), означаваща „да хваля, почитам или отдавам почест". Всичките три термина съдържат представата за отдаване на благодарност и почитане на някого, който заслужава хвала.

Книга Псалми е сборник с песни, изпълнени с хвала към Бог. Сред тях е Псалом 9, който казва: „Ще се веселя и ще се радвам в Тебе, Ще възпявам името Ти, Всевишни" (стих 2). Псалом 18:3 казва, че Бог е „достохвален". Псалом 21:13 хвали Бог за това, което е, и за Неговата велика сила: „Издигни се, Господи, със силата Си; Така ще възпяваме и ще прославяме Твоето могъщество".

Псалом 150 използва думата „хваля" 13 пъти в 6 стиха. Първият стих определя „къде" да се хвали -навсякъде! „Хвалете Бога в светилището Му, Хвалете Го в небесния простор, дело на силата Му".

• Следващият стих учи „защо" да хвалим Господа: „Хвалете Го за мощните му дела, Хвалете Го според голямото Му величие".

• Стихове 3–5 отбелязват „как" да хвалим Господа – с различни инструменти и танц. Впечатлението е, че всички средства, които имаме за произвеждане на звук, трябва да бъдат използвани за хвалене на Господа.

• Стих 6 ни казва „кой" трябва да хвали Господа: „Всичко що диша нека хвали Господа; Хвалете Господа". Всяко живо същество трябва да хвали Господа.

В Новия Завет има примери на отдадена хвала на Исус. Матей 21:16 се отнася до тези, които хвалели Исус докато Той влизал в Ерусалим, възседнал осле. Матей 8:2 отбелязва, че прокажен Му се поклонил. В Матей 28:17 се споменава, че учениците на Исус Му се поклонили след възкресението Му. Исус приел хвала като Бог.

Ранната църква често отделяла време за хвала. Например първата църква в Ерусалим се фокусирала върху поклонението (Деяния 2:42–43). Църковните водачи в Антиохия се молели, покланяли и постели по времето, когато Павел и Варнава били призовани за мисионерство (Деяния 13:1–5). Много от посланията на Павел включват обширни части на хвала към Господа (1 Тимотей 3:14–16; Филипяни 1:3–11).

В края на времето всички Божии хора ще се съединят във вечната хвала на Бог. „Нищо проклето не ще има вече; и престолът на Бога и на Агнето ще бъде в него, и Неговите слуги ще Му служат" (Откровение 22:3). С отмахнатото проклятие на греха онези, които са с Господа, завинаги ще хвалят Царя на Царете в съвършенство. Казано е, че нашето поклонение на Бог на земята е само подготовка за празнуването на хвалата, която ще се състои във вечността с Господа.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава да хвалим Бога?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries