settings icon
share icon
Въпрос

Има ли сила позитивното мислене?

Отговор


Едно определение на позитивното мислене е „актът на преглед на мисловните процеси, за да се идентифицират области, които се нуждаят от подобряване, и после да се използват подходящите инструменти за промяна на тези мисли по позитивен, ориентиран към цели начин". Разбира се, да се мисли позитивно не е погрешно. Проблемът, свързван с „позитивното мислене" е във вярата, че има някакъв вид свръхестествена сила в позитивното мислене. В ерата на необузданото разпространение на лъжеучения и размито богословие силата на позитивното мислене изниква като една от най-популяните грешки. Лъжеученията си приличат по това, че те са човешки идеи, маскирани като истината. Една такава човешка идея е силата на позитивното мислене.

Идеята за силата на позитивното мислене била популяризирана от доктор Норман Винсънт Пийл в неговата книга „Силата на позитивното мислене (1952). Според Пийл хората могат да променят бъдещите резултати и събития като ги „осъществят мислено". Силата на позитивното мислене насърчава самоувереност и вяра в себе си; тя води естествено до лъжливата вяра в „закона за привличането", както написал Пийл: „Когато очаквате най-доброто, освобождавате магнетична сила в ума си, която по закона за привличането има склонноста да доведе най-доброот при вас". Разбира се, няма нищо библейско за човешкия ум, който излъчва „магнетична сила", която привлича добри неща към човешката орбита. Всъщност има много небиблейско в такава представа.

В „Силата на позитивното мислене" Пийл е използвал изопачени религиозни понятия и субективни психологически теории, за да застъпи лъжлива версия на вяра и надежда. Неговата теория е част от движението за „самопомощ", където човек се опитва да си създаде своя собствена реалност с човешко усилие, подобаващи умствени представи и силата на волята. Но реалността е истина и истината се намира в Библията. Хората не могат да създават своя собствена реалнот с помощта на фантазията или силата на мисълта. Теорията на Пийл е погрешна, защото не се основава на истината.

Поддръжниците на силата на позитивното мислене твърдят,че техните изследвания подкрепят валидността на теорията. Обаче, събраните данни повдигат множество въпроси. Някои от откритията предполагат, че има положителна корелация между позитивния светоглед и осъществяването, но това е далеч от позитивните мисли да създават резултат. Изследването предполага, че хората, които имат положително отношение, са склонни да имат по-висока самооценка и по-добри преживявания в сравнение с хората с песимистичен светоглед. От друга страна, няма никакви обосновани доказателства, които да подкрепят идеята, че мислите могат да контролират резултатите. Позитивното мислене няма присъща сила да променя бъдещето.

Всеки добър дар е от Бог отгоре (Яков 1:17), а не от силата на позитивното мислене. Най-добрият подарък от всички е обитаващият ни Свети Дух (Лука 11:13). Библията казва, че човек не може да бъде сам „добър" (Исая 64:6). Единственото добро в нас идва от вменената ни праведност на Исус Христос (Ефесяни 2:1–5; Филипяни 3:9). Веднъж след като Светият Дух ни обитава, Той започва процеса на освещаване, при който преобразяващата сила на Светия Дух ни прави да приличаме повече на Исус.

Ако искаме да се усъвършенстваме и да правим положителни промени, се нуждаем от повече от силата на позитивното мислене. Истинската духовност винаги ще започва и свършва с нашето взаимоотношение с Христос. Светият Дух е този, който е ключът към промяната в живота ни, а не нашите мисли, нито единствено усилието ни. Като активно се предаваме на Духа, Той ще ни преобразява. Вместо да търсим помощ от психо-брътвежи, псевдорелигиозни книги или самозараждащата се сила на позитивното мислене, трябва да разчитаме на това, което Бог вече ни е дал чрез Своя Дух: „Ние имаме ум Христов" (1 Коринтяни 2:16).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли сила позитивното мислене?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries