settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява постмодернисткото християнство?

Отговор


Постмодернисткото християнство е точно толкова трудно да се определи накратко колкото самия постмодернизъм. Започналото в архитектурата през 50-те години на 20 в. като реакция на модернистичната мисъл и стил скоро било възприето от света на изкуството и литературата през 70-те и 80-те години. Църквата реално не почувствала този ефект до 90-те години. Тази реакция била край на „студения, твърд факт" в полза на „топлата, размита субективност". Помислете си за нещо, считано постмодернистко, после поставете християнството в този контекст и ще имате поглед на това, което е постмодернисткото християнство.

Постомодернисткото християнство съответства на основното постмодернистко мислене. То е за опита над разума, субективизма над обективизма, духовността над религията, образите над думите, външното над вътрешното. Какво е добро? Какво е лошо? Всичко зависи от това колко далече от библейската истина реакцията срещу модернизма ще заведе вярата на човека. Това, разбира се, зависи от всеки вярващ. Обаче, когато такова мислене формира групи, богословието и доктрината клонят повече към либерализма.

Например, тъй като опитът се цени повече от разума, истината става относителна. Това води до всички видове проблеми, тъй като това намалява стандарта, че Библията е абсолютната истина и дори в много случаи отхвърля библейската истина като абсолютна. Ако Библията не е източник на абсолютна истина и се позволява на личния опит да определя и тълкува какво действително е истината, спасителната вяра в Исус Христос става безсмислена.

Винаги ще има „размествания на парадигмата" в мисленето докато човечеството населява тази настояща земя, защото човечеството постоянно се стреми да се усъвършенства в своите познания. Предизвикателствата пред нашия начин на мислене са добри, тъй като те ни карат да израстваме, да учим и да разбираме. Това е принципът на Римляни 12:2 в действие, за преобразяването на нашите умове. Въпреки това ние трябва да помним Деяния 17:11 и да бъдем като беряните, претеглящи всяко ново учение, всяка нова мисъл спрямо Писанието. Ние не трябва да оставяме своите преживявания да тълкуват Писанието, а като се променяме и съобразяваме с Христос, трябва да тълкуваме преживяванията си според Писанието. За нещастие това не е каквото се случва в кръговете, възприели постмодернисткото християнство.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява постмодернисткото християнство?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries