settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за контрола на населението?

Отговор


Библията не казва нищо за контрола на населението. Вместо това на хората се казва „да плодят и да се размножават“ (Битие 1:22, 28). Псалм 127: 3–5 ни казва, че децата са наследство от Господ и че плодът на утробата е награда от Него.

Докато пиша този текст в света има приблизително 7,1 милиарда души. Само в щата Тексас, САЩ, има около 173 000 акра земя. Това означава, че теоретично всеки човек по света може да се побере в щата Тексас и всеки човек ще има около 100 квадратни метра жилищна площ - 400 квадратни метра за четиричленно семейство! Може да се каже, че проблемът не е в броя на хората, а по-скоро в липсата на ресурси (храна, вода и т.н.) и способността да ги разпределяме.

Ако всички хора на Земята биха могли да се поберат в Тексас, представете си колко място биха имали хората, ако се разпръснат из целите САЩ. Това би снабдило с много жилищна площ плюс достъп до вода, обработваема земя, пътища и друга инфраструктура.

Разбира се, има места в САЩ, които не са обитаеми. По света обаче има много места с много обработваема земя и прясна питейна вода. В действителност броя на населението не трябва да се „контролира“.

Тези, които се застъпват в полза на контрола на населението, обикновено подкрепят безбожни методи за контрол, като аборт, евтаназия и принудителна стерилизация. Схеми като принудителен аборт пряко противоречат на библейското учение, че човешкият живот е свещен. Промотиращите контрол на населението прокарват политики, които предполагат, че проблемът се крие в големия брой хора, докато истинският проблем се пренебрегва.

Проблемът не е нито в популацията, нито в наличността на ресурси. Проблемът е грехът. Егоистични, грешни и жадни за власт хора са злоупотребили с творението на Бог. Бог е възнамерявал човек да властва над останалото творение (Битие 1:26). Мъжете трябваше да бъдат стопани на земята и 1 Коринтяни 4: 2 добавя, че „А това, което тук се изисква от настойниците, е всеки да се намери верен. “. За съжаление, корумпираните правителства, вместо да действат като надеждни стопани на ресурсите на дадена държава, често, лошо управляват ресурсите и прахосват пари, вместо да гледат дали, собствените им хора са сити. Големите корпорации също се стремят към все по-голям контрол върху доставките на храни и изглеждат по-склонни да сключват доходоносни сделки, отколкото да облагодетелстват обществото.

Библейският отговор на „пренаселеността“ е не да са нужни по-малък брой хора, а да почиташ хората достатъчно, и да им осигуряваш необходимото (вж. Марк 12:31). Алчността, жаждата за власт и глупостта водят до неправилно боравене с ресурси и в резултат на това страдат милиони хора.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за контрола на населението?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries