settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за популярността и желанието да бъдеш популярен?

Отговор


Всички ние желаем да бъдем приети от другите. Бебетата се социализират като се научават да разчитат сигналите на тези, на които искат да се харесат, и съответно да променят поведението си. Когато обаче търсим по-голямата част от своето утвърждаване и самоуважение от мнението на другите хора, ние сме на грешен път. Популярното мнение се променя непрекъснато и когато му отдаваме прекалено голямо значение, трябва да се подготвим за постоянно разочарование. Докато се стремим към популярността като средство за постигане на щастие, ние сме въвлечени в идолопоклонничество. Когато намираме личната си стойност в нещо или някой друг освен в Бога, ние си създаваме идол. Идолът е нещо или някой, който използваме, за да посрещнем дълбоки, сърдечни нужди, които само Бог може да задоволи.

Желанието да бъдем популярни е нещо повече от това просто да искаме другите да мислят добре за нашия характер - ние трябва да желаем да имаме добро свидетелство в света (Филипяни 2:15). Фокусирането върху популярността е обсебване от себе си. Стремежът към популярност е част от "гордостта на живота", спомената в 1 Йоан 2:16. За егото ни е приятно да се смятаме за популярни и сме склонни да се наслаждаваме на това чувство, вместо да се занимаваме честно със себе си относно собствените си слабости. Това води до гордост. Гордостта раздува представата ни за собствената ни значимост и ни заслепява за греховете и недостатъците ни (Притчи 16:18; Римляни 12:3).

Популярността е като един недостижим идол, който мнозина преследват до собствената си гибел. Цар Ирод се радва на популярност до момента на своята ужасна, публична смърт (Деяния 12:19-23). Лъжеучителите винаги са популярни сред тълпата, която я "сърбят ушите" (2 Тимотей 4:3). Един тъжен пример за предпочитане на популярността пред Бога се намира в Йоан 12:42-43: "Но пак мнозина от първенците повярваха в Него; но заради фарисеите не Го изповядаха, за да не бъдат отлъчени от синагогата; защото обикнаха повече похвалата от човеците, отколкото похвалата от Бога". Всеки, който желае да бъде популярен, ще трябва много пъти да избира между одобрението на другите и одобрението на Бога. Божият план за нас често е в противоречие с плана на света за нас (1 Йоан 2:15). За да бъдем "популярни", трябва да изберем света. Но това означава, че Исус не е Господ на живота ни, а ние сме (Лука 9:23).

В Галатяни 1:10 се казва: "У хора ли търся сега благоволение или у Бога? Или на хора искам да угаждам? Ако бях още угаждал на хора, нямаше да бъда Христов слуга". Според този стих не можем постоянно да угаждаме и на Бога, и на света. Желанието за популярност се корени в старата ни греховна природа. Когато му се поддаваме, ние живеем "по плът" (Римляни 8:5, 12). Дори християнските лидери могат да станат жертва на това съблазнително желание. Учителите или проповедниците, които се опияняват от собствената си популярност, са изложени на риск. Безконтролното желание да бъдат популярни може да ги накара да станат човеколюбци, да проповядват ереси (2 Петрово 2:1) и да планират служенията си така, че да угодят на най-много хора (2 Тимотей 4:3), вместо да останат верни на "цялата Божия воля" (Деяния 20:27).

Исус е нашият модел. Когато израства, Той е любимец и на Бога, и на хората (Лука 2:52). Но в съзнанието Му никога не е имало състезание за това, кого ще избере, и Той доказва това отново и отново (Йоан 8:29; Марк 1:11). Той не позволява на временната популярност да Му повлияе или да Го разубеди от Неговата цел (Йоан 6:15). Той никога не се отдръпва от трудните истини, дори когато това означава отхвърляне (Йоан 6:66), заплахи (Йоан 11:53-54) и накрая смърт (Йоан 19:16).

Исус ни дава съвършен пример за начина, по който Той иска ние да се отнасяме към другите. Ние не сме тук, за да станем известни. Ние сме тук по волята на нашия Небесен Отец (Деяния 1:8; Матей 28:19). Хората може да ни обичат, а може и да ни мразят, но нашата отдаденост на целта ни никога не трябва да се разколебава (Евреи 12:1-3). Когато позволим на Бога да определя стойността ни, а не на другите хора, ние сме свободни да следваме всичко, към което ни призовава Исус. Той знае, че ще бъде трудно, но ни дава най-добрия съвет, когато каза: "Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо всякакво зло заради Мене; радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата ..." (Матей 5:11-12).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за популярността и желанието да бъдеш популярен?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries