settings icon
share icon
Въпрос

Дали Папата или следващият Папа е Антихристът?

Отговор


Много са спекулациите за идентичността на Антихриста. Една от най-честите „жертви“ на спекулация е Папата на Римокатолическата Църква. В дните на Протестантската Реформация Мартин Лутер и някои от другите реформатори били убедени, че тогавашния папа бил Антихристът. Папа Йоан Павел II бил обичайно идентифициран като Антихриста до неговата смърт. Сегашният папа, Бенедикт XVI, е еднакво популярна цел. Защо е така? Има ли нещо в Библията, което показва, че Папата ще бъде Антихристът?

Спекулацията за папата като възможен Антихрист се върти основно около Откровение 17:9. Описвайки порочната система на последните времена, символизирана от жена, яздеща звяр, Откровение 17:9 заявява: „Тук е нужен разум, който има мъдрост; седемте глави са седем хълма, на които седи жената“. В древни времена градът на Рим е бил известен като „градът на седемте хълма“, защото има седем големи хълма, които заобикалят града. Така протича мисълта и можем да узнаем, че това е по някакъв начин свързано с Рим. Затова, ако порочната система е свързана някак си с Рим, не трябва много мислене, за да видим възможна връзка с Римокатолическата Църква, която е със седалище в Рим. Многобройни пасажи в Библията описват „Антихриста“, който ще поведе анти-Христовото движение в последните времена (Даниил 9:27; 2 Солунци 2:3-4; Откровение 13:5-8). Така, ако порочната световна система от последните времена е съсредоточена в Рим и е водена от човек, то Папата е възможният кандидат.

Обаче, много библейски коментатори казват, че жената не може да бъде католическата църква и седемте хълма не могат де се отнасят за Рим. Те цитират факта, че Откровение 17-18 ясно идентифицира жената, яздеща звяра, като града Вавилон. (Днес познаваме град Вавилон под друго име – Багдад.) В допълнение, стих 10 ясно твърди, че седемте хълма символизират седем царе, пет от които „паднаха, единият е сега, а другият още не е дошъл“. Ясно това не може да се отнася за седемте хълма на Рим. Вместо това, това е посочване на седем световни империи, управлявани от седемте царе. По времето на Откровението пет световни империи са се появили и са изчезнали – Египет, Асирия, Вавилон, Мидо-Персия и Гърция – една (Рим) съществувала и една (световната империя на Антихриста) все още не се е появила.

Който и да се окаже Антихристът, важното е да бъдем предупредени за неговото идване и да се научим да разпознаваме него и всички, които притежават неговия дух. 1 Йоаново 4:2-3 ни казва как да разпознаваме духа на Антихриста: „По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога; а никой, който не изповядва Исус Христос, не е от Бога; и това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че иде и сега е вече в света“. Сегашният папа, Бенедикт XVI, признава Исус, че е от Бога и че Исус е дошъл в плът (вижте 1 Йоаново 4:2). Въпреки че не сме съгласни с Папа Бенедикт XVI по множество въпроси от католическата доктрина, неговото виждане за Личността на Исус Христос е библейско. Следователно, трудно е да се повярва, че Папа Бенедикт XVI е Антихристът. Въпреки че вярваме, че е възможно папата да е Антихристът, Библията не дава достатъчно недвусмислена информация, за да бъдем догматични. Бъдещ папа може и да бъде Антихристът или вероятно лъжепророкът на Антихриста (Откровение 13:11-17). В такъв случай, този бъдещ папа ще бъде ясно идентифициран чрез отричането на Исус като дошъл в плът.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Дали Папата или следващият Папа е Антихристът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries