settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява политеизмът?

Отговор


Политеизмът е вярата, че има много богове. Ако разложим думата на нейните части, „поли” идва от гръцката дума за „много”, а „теизъм” идва от гръцката дума за „Бог”. Политеизмът е бил може би доминиращият възглед за бога в човешката история. Най-известният пример за политеизъм в древните времена е гръко-римската митология (Зевс, Аполон, Афродита, Посейдон и пр.). Най-ясният съвременен пример за политеизъм е индуизма, който има над 300 милиона богове. Макар по същността си индуизмът да е пантеистичен, той наистина вярва в наличието на много богове. Интересно е да отбележим, че дори в политеистичните религии един бог обикновено владее над останалите богове, т.е. Зевс в гръко-римската митология и Брахман в индуизма.

Някои твърдят, че в Стария Завет Библията учи политеизъм. Наистина няколко пасажа говорят за „богове” в множествено число (Изход 20:3; Второзаконие 10:17; 13:2; Псалм 82:6; Даниил 2:47). Древните израилтяни напълно са разбирали, че има само един истински Бог, но те често не са живели като че ли наистина вярват, че това е истина, като постоянно се връщали към идолопоклонство и поклонение пред чужди богове. Затова как трябва да обясним тези пасажи и подобните на тях, където се говори за множество богове? Важно е да отбележим, че еврейската дума елохим се използва, за да говори за единия истински Бог и за фалшивите богове / идолите. Тя функционира почти по същия начин като българската дума „бог”.

Ако описвате нещо като „бог”, това не означава, че наистина вярвате в неговата божественост. Преобладаващото мнозинство от Старозаветни стихове, които говорят за богове, имат в предвид лъжливи богове, такива, които твърдят, че са богове, но не са. Тази концепция се обобщава в 4 Царе 19:18: „хвърлиха в огън боговете им, защото не бяха богове, а дело на човешки ръце, дървета и камъни; затова ги погубиха.” Забележете Псалм 82:6: „Аз казах: Богове сте вие; всички сте синове на Всевишния. А при все това вие ще умрете като хора и ще паднете като един от князете.”

Библията ясно опровергава политеизма. Второзаконие 6:4 ни казва: „Слушай Израилю, Йехова нашият Бог е един Господ.” Псалм 96:5 обявява: „Защото всичките богове на народите са идоли, но Господ направи небесата.” Яков 2:19 казва: „Ти вярваш, че има един Бог, добре правиш; и бесовете вярват и треперят.” Има само един Бог. Има лъжливи богове и такива, които претендират, че са богове, но има само един Бог.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява политеизмът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries