settings icon
share icon
Въпрос

Ще имаме ли физическо тяло в Рая?

Отговор


Въпреки че Библията ни казва малко за това какво ще бъде на небето, изглежда, че най-вероятно ще имаме физическо тяло, макар и не в същия смисъл на „физическо“, което имаме сега. 1 Коринтяни 15:52 казва, че „мъртвите ще възкръснат нетленни“ и че тези, които са живи по време на завръщането на Христос за Неговите светии, „ще бъдат променени“. Исус Христос е „първият плод“ на тези, които са умрели (1 Коринтяни 15:20, 23). Това означава, че Той дава пример и показва пътя. 1 Коринтяни 15:42 казва, че нашето „тяло се сее в тление, възкръсва в нетление“. Като предшественик на възкресението на вярващите, някои са били възкресени по време на Христовото възкресение в Матей 27:52, където се казва, че техните „телата... бяха възкресени“. Ап. Тома, в Йоан 20:27, е поканен да докосне физически тялото на Христос след Неговото възкресение, така че Той очевидно е имал реално тяло.

Можем да очакваме, че възкресените тела на всички вярващи ще бъдат като това на Христос. Каква прекрасна истина! Библията посочва конкретика, но изглежда, че ще можем да ядем. Йоан, в Откровение 22:2, пише за своето видение за вечното състояние, където видял, че „И от двете страни на реката имаше дърво на живота, което раждаше плод дванадесет пъти, като даваше плод всеки месец и листата на дърветата бяха за изцеление на народите..." Изглежда, че това е отмяна на наказанието от Битие 3, където на Адам и Ева, а оттам и на цялото човечество, беше забранено да ядат от това дърво. Колкото до глада, изглежда, че няма да има. В Исая 49:10 се казва, че няма да има глад или жажда в хилядолетното царство. Тук става дума за смъртни хора през този период, а не за пправедни светии, но в по-широк смисъл може да се каже, че ако смъртните на земята по време на Христовото Царство не гладуват, тогава със сигурност няма да има глад на небето (вижте също Откровение 7:14 -16).

На последно място, Йов пише, че знае със сигурност, че дори след като умре и кожата му отдавна е изчезнала, „ и като изтлее след кожата ми това тяло, пак в ПЛЪТТА си ще ВИДЯ Бога“ (Йов 19:26 – всички главни букви са добавени за подчертаване). Това означава, че телата ни ще се състоят от някакъв вид възкресена плът. Каквато и форма да имаме, ние знаем, че тя ще бъде съвършена, безгрешна и безупречна.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Ще имаме ли физическо тяло в Рая?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries