settings icon
share icon
Въпрос

Колко важно е физическото привличане, когато си търсим партньор?

Отговор


Несъмнено Бог е създал мъжете и жените да бъдат физически привличани един към друг. Сексуалният компонент в брака е важен за интимността между съпруг и съпруга и за създаване на потомство и за оцеляването на човешката раса. Същевременно уредените бракове, включително тези, при които двойката не се вижда до сватбата, са били нормата през миналите векове и все още се практикуват днес в части от света.

Соломон описал привличането на младоженеца към неговата любима в глави 4 и 7 от Песен на песните. Той описва нейната физическа красота и неговото желание към нея. Тя му отвръща в глава 8 като описва страстта си към него и нейното желание за неговата прегръдка. Песен на песните е красиво описание на брачната любов, в която физическото привличане е съставна част.

Това не е да се каже, че физическото привличане е най-важната страна, която трябва да се има предвид, когато си търсим съпруг или съпруга. От една страна, красотата не трябва да се определя от света. Това, което светът намира за красиво, пада далеч под стандарта за красота, описан в Писанието. Физическата красота избледнява с времето, но истинската вътрешна красота блести от жена, която обича Бог (Притчи 31:30). Петър насърчава жените да развиват вътрешна красота, която идва от „с нетленното украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога. Защото така някога и светите жени, които се надяваха на Бога, украсяваха себе си" (1 Петрово 3:3-5). Външната красота е преходна, вътрешната красота е вечна.

Привлекателността на мъжа трябва също да бъде такава, която идва отвътре. Най-очевидният пример в Писанието е Исус, който „нямаше вид, нито великолепие, че да погледнем на Него, нито изглед, че да Го харесаме" (Исая 53:2). Въпреки това красотата на Неговата слава и благодат като въплътения Божи син блести от Него към всички, които Го виждат. Точната противоположност е Луцифер/Сатаната, който е описван като „печат на съвършенство, пълен си с мъдрост и съвършен по хубост" (Езекил 28:12). Въпреки своята външна красота, Луцифер бил въплъщението на злото и нечестието.

Външната красота е преходна, но мъжете и жените, чиято преценка е нарушена от греха, поставят прекомерно значение въху нея. Божията перспектива е различна. „Не е както гледа човек, понеже човек гледа на лице, а Господ гледа на сърце" (1 Царе 16:7). Бъдещият съпруг или съпруга трябва да бъде истински, новороден християнин, който расте и узрява във вярата и който се подчинява на Христос. Двама човека, които имат една цел в живота – да прославят Бог във всичко, което правят, ще открият, че физическото привличане един към друг ще нараства ежедневно и ще продължи през целия живот.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Колко важно е физическото привличане, когато си търсим партньор?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries