settings icon
share icon
Въпрос

Какво е философското богословие?

Отговор


Философското богословие е клон на теологията, в който се използват философски методи, за да се постигне по-ясно разбиране на божествените истини. Спори се дали теологията и философията трябва да участват в усилията на човека да стигне до истината, или божественото откровение може или трябва да стои самостоятелно. През вековете съществуват няколко различни теории за това колко широко философските системи трябва да се прилагат към теологичните концепции. Някои казват, че двете трябва да са абсолютно отделни, че нямат нищо общо помежду си. Други казват, че философията и разумът са необходими, ако човек правилно разбира божественото откровение. Трети приемат умерен подход, като казват, че философията е полезен инструмент, но на нея не може да се разчита напълно.

Философската теология възниква през 18 и 19 век, когато мислителите на позитивизма, модернизма и просвещението атакуват християнството. Теолозите търсили начин да обяснят и защитят своите вярвания и откриват, че могат да използват философски методи за защита на божественото откровение. Използването на философия за анализ и обяснение на теологията не било без прецедент. Тома Аквински, Августин и други ранни теолози са използвали идеите на Аристотел и Сократ в своите трудове в опит да обмислят и разберат концепциите, представени в Библията. Много съвременни апологети все още използват философски аргументи; например, телеологичните и онтологични аргументи за съществуването на Бог се коренят здраво във философското богословие.

Библията казва, че търсене на тема или търсенето на истина, която Бог е скрил, е великолепно (Притчи 25: 2). Дадена ни е способността да разсъждаваме и няма нищо лошо в изучаването на философия. В същото време трябва да бъдем предпазливи. Има много духовни опасности в изучаването на философията. Бог ни предупреждава да „О, Тимотей, пази това, което ти е поверено, като се отклоняваш от скверните празнословия и противоречия на лъжливо нареченото знание, “ (1 Тимотей 6:20). Създадените от човека теории и човешките спекулации не могат да добавят нищо ценно към Божието Слово, което е достатъчно, за да ни подготви „за всяко добро дело“ (2 Тимотей 3: 16–17). Йов и тримата му приятели се опитаха да разберат Божиите пътища чрез човешки разсъждения и не успяха. В крайна сметка Бог им каза, че покриват откровението чрез „думи без знание“ (Йов 38: 2).

Философското богословие е инструмент, който може да се използва по правилен или грешен начин. Това е въпрос на мотив и приоритет: ако се опитаме да разберем Божиите пътища и мисли, като разчитаме на създадени от човека конструкции, ще бъдем разочаровани. Човек се опитва да докаже способността си да достигне до Бог още от Вавилонската кула. Но ако, мотивирани от любов и желание да опознаем Бог, използваме ума си, за да разберем по-добре Неговото Слово, нашето проучване ще бъде възнаградено. Философията не е самата истина, но е подчинена на истината. Философията може да се превърне в инструмент за по-добро разбиране на истината. Вдъхновеното, безпогрешно Божие Слово е от първостепенно значение; всяка човешка философия трябва да заеме второстепенно място. Библията е съдникът на нашата философия, а не обратното (вж. Евреи 4:12).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е философското богословие?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries