settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за постоянните форми на контрол на раждаемостта като връзване на маточните тръби или вазектомия?

Отговор


Контролът върху раждаемостта е противоречива тема сред християните, тъй като Библията не одобрява и не осъжда ясно употребата на тези методи. Библията също не разглежда постоянни форми на контрол на раждаемостта като връзване на маточните тръби или вазектомия, тъй като тези процедури са били непознати в библейски времена. Контролът върху раждаемостта, постоянен или друг тип, е въпрос на личните убеждения на съпруга и съпругата.

Във всяка дискусия за постоянен контрол на раждаемостта трябва да признаем, че децата са дар от Бог (Псалм 127:3-5). Децата не са бреме, което трябва да носим, а благословение, което да приемем с радост. От библейска гледна точка всяка семейна двойка трябва да „очаква“ да има деца и поне да бъде подготвена за тази възможност. Ако в древно време едно семейство няма способност да има деца, това се е смятало за проклятие, а способността за зачеване - за радост. Няма записано в Библията някой да е бил нещастен от раждането на деца.

Постоянният контрол на раждаемостта (т.е. вазектомия или връзване на маточните тръби) може да е подходящ метод за някои двойки, които смятат, че не трябва да имат повече деца. Възможно е да имате здравословни, финансови проблеми или проблеми във взаимоотношенията, за които да обмислите като евентуална причина. Решението да се използва постоянен контрол на раждаемостта не трябва да се основава на егоизъм или суета (Филипяни 2:3-4), а на желание да се угоди на Бог и да се следва Неговата воля.

Много хора смятат, че трябва да имаме желание да имаме деца точно както искаме да получим всички Божии благословения и че не трябва да ограничаваме броя на членовете на семейството чрез постоянен контрол на раждаемостта. Библията не забранява контрацепцията, временна или постоянна, затова не можем да кажем, че тя греши при всички възможни обстоятелства. Чрез нашите лични взаимоотношения с Бог можем да търсим Божията воля за да определим колко голямо да бъде семейството ни.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за постоянните форми на контрол на раждаемостта като връзване на маточните тръби или вазектомия?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries