settings icon
share icon
Въпрос

Как ще разбера кога съм намерил съвършения брачен партньор?

Отговор


Библията не казва как да намерим „съвършения брачен партньор”, нито говори конкретно, както би ни се искало, по въпроса за намиране на правилния брачен партньор. Единственото нещо, което Божието Слово изрично казва, е да се уверим, че не се женим за невярващ (2 Коринтяни 6:14-15). Първо Коринтяни 7:39 ни напомня, че макар да сме свободни да се женим, ние трябва да се оженим само за такива хора, които са приемливи за Бога – с други думи, за християни. Извън този въпрос Библията мълчи относно начина, по който да разберем дали се женим за „правилния” човек.

Защо Бог не ни каже какво трябва да търсим в един партньор? Защо нямаме повече конкретна информация относно този толкова важен въпрос? Истината е, че Библията е толкова ясна по въпроса какво представлява един християнин и как трябва да постъпва, че не са необходими по-конкретни описания. Християните трябва да имат еднакви възгледи относно важните въпроси, и ако двама християнина са посветени на своя брак и искат да се покоряват на Христос, те вече ще притежават необходимите елементи за успех на брака си. Все пак, понеже нашето общество е пълно с много християни, които са такива само на думи, ще бъде мъдро да правим разлика преди да се посветим на доживотното задължение на брака. Щом бъдат идентифицирани приоритетите на един кандидат партньор – дали той или тя наистина искат да бъдат подобни на Христос – тогава е по-лесно да идентифицираме и да се справим с конкретните неща.

Първо, трябва да се уверим, че сме готови да се оженим. Трябва да имаме достатъчно зрялост да гледаме отвъд нещата тук и сега и да можем да се посветим на този човек за останалата част от живота си. Трябва също да признаем, че бракът изисква жертви и себеотрицание. Преди да се оженят двама души, те трябва да изучават ролите и задълженията на съпруга и съпругата (Ефесяни 5:22-31; 1 Коринтяни 7:1-16; Колосяни 3:18-19; Тит 2:1-5; 1 Петрово 3:1-7).

Двама души трябва да се уверят, че се познават един друг достатъчно време преди да обсъждат встъпване в брак. Трябва да гледат как реагира другия човек на различни ситуации, как се държи край своето семейство и приятели, и с какви хора прекарва времето си. Поведението на един човек силно се влияе от хората, с които се събира (1 Коринтяни 15:33). Те трябва да са съгласни по такива въпроси като морал, финанси, ценности, деца, ходене на църква и ангажименти там, отношения със сватовете и работата. Това са сфери на потенциален конфликт в брака и трябва предварително да бъдат обсъдени внимателно.

Накрая, всяка двойка, която обмисля да встъпи в брак, трябва първо да отиде на предбрачно консултиране с техния пастор или с друг обучен християнски съветник. Тук те ще научат ценни средства за изграждане на брака си върху основата на вярата в Христос, и също ще могат да научат как да се справят с неизбежните конфликти. След като е било отговорено на всички тези критерии, двамата души са готови внимателно да решат дали искат да се съединят заедно в брак. Ако искрено търсим волята на Бог, той ще насочва пътищата ни (Притчи 3:5-6).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как ще разбера кога съм намерил съвършения брачен партньор?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries