settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява пелагианството и полу-пелагианството?

Отговор


Пелагий бил монах, който живял в края на четвърти век и в началото на пети век от Хр. Той учел, че човешките същества се раждат невинни, без петно от първоначалния или унаследен грях. Той вярвал, че Бог е създал директно всяка човешка душа, и че по тази причина всяка човешка душа е била първоначално свободна от греха. Пелагий вярвал, че грехът на Адам не е засегнал бъдещите поколения на човечеството. Този възглед станал известен като пелагианство.

Пелагианството противоречи на много стихове и принципи от Библията. Първо, Библията ни казва, че ние сме грешни от момента на зачатието (Псалм 51:5). Освен това Библията учи, че всички човешки същества умират в резултат на греха (Езекиил 18:20; Римляни 6:23). Макар пелагианците да казват, че човешките същества не се раждат с естествена склонност да вършат зло, Библията казва обратното (Римляни 3:10-18). Римляни 5:12 ясно казва, че грехът на Адам е причината останалата част от човечеството да е заразена от грях. Всеки, който е възпитавал деца може да засвидетелства факта, че малките деца трябва да бъдат учени да се държат добре; докато не е нужно да бъдат учени как да грешат. По тази причина пелагианството очевидно не съответства на Писанията и трябва да бъде отхвърлено.

Полу-пелагианството учи по същество, че човечеството е опетнено от грях, но не до такава степен, че да не можем сами да сътрудничим с Божията благодат. Същината на полу-пелагианството е частична поквареност в противовес на пълната поквареност. Същите библейски пасажи, които опровергават пелагианството, ще отхвърлят също полу-пелагианството. Римляни 3:10-18 категорично не описва човечеството като само частично опетнено от грях. Библията ясно учи, че ако Бог не ни „привлече”, ние не можем да сътрудничим с Божията благодат. „Никой не може да дойде при мен, ако не го привлече Отец” (Йоан 6:44). Подобно на пелагианството, полу-пелагианството не е библейско и трябва да бъде отхвърлено.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява пелагианството и полу-пелагианството?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries