settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за педофилията?

Отговор


Няма пряко споменаване на педофилия в Библията. Но има многобройни библейски примери, коитоопределено са приложимо към този извратен и злоупотребявщ грях. Един такъв принцип е библейското гледище за греха на блудството. Думата, преведена „блудство", съдържа същата представа и в еврейския, и в гръцкия език. Гръцката дума е „порнеа", от която получаваме английската дума „порно" и „порнография". Думата в Писанието се отнася до всяка незаконна сексуална дейност, а това би трябвало да включва и отвратителните актове на педофилията – включително събирането и търгуването с неприлични и скверни снимки на малки деца. Хората, които използват този вид порнография, обикновено преминават от гледането към действителното извършване като принасят огромна вреда на децата. Блудството е сред „плътските страсти" (Галатяни 5:16–21) и сред злите неща, които произлизат от сърцето на човек, отделен от Бог (Марк 7:21–23).

Педофилите се характеризират с липсата на „естествена обич" (Римляни 1:31; 2 Тимотей 3:2). Фразата „без естествена обич" се превежда от гръцката дума, която означава „нечовешки, нелюбящ и необщителен". Човек без естествена обич действа по начин, който е против социалната норма. Това със сигурност описва педофилите.

В допълнение има принцип, намиращ се в думите на Исус за децата. Исус използвал дете, за да поучи учениците си, че за да се влезе в небесното царство е необходима вяра както при детето.Същевремонно Той казал, че Отца има грижата за всички Негови „малки" (Матей 18:1–14). В този пасаж Исус казва: „А който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачеше на врата му един воденичен камък, и да потънеше в морските дълбочини" (Матей 18:6). Думата „съблазни" на гръцки означава „да накараш някого да се препъне, да поставиш препятствие или спънка по пътя, по който друг може да се спъне и да падне, да съблазниш към грях или да накараш някого да започне да се съмнява в и да изостави човек, в когото той трябва да вярва и да му се подчинява".

Тези определения на думата „съблазнявам" могат лесно да се приложат към действията на педофилите. Разбира се, принципът да не се нараняват децата може да се приложи към широк обхват от действия на злоупотреба с деца, а Матей 18:10 отправя предупреждението срещу всеки, който би причинил някакъв вид вреда на дете.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за педофилията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries