settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за това, да намериш мир в душата?

Отговор


Повечето хора биха определили "мира в душата" като липса на

психически стрес и тревожност. Единственият случай, когато нещо подобно на "душевно спокойствие" се споменава в Библията, е текстът във 2 Коринтяни 2:13, където Павел казва, че не е намерил духът му не се е успокоил, защото не е намерил Тит в Троада. Буквалният превод

на тази фраза е "покой на духа ми".

Библията използва думата "мир" по няколко различни начина. Понякога мирът се отнася до състояние на приятелство между Бога и човека. Този мир между святия Бог и грешното човечество е постигнат чрез жертвената смърт на Христос, "въдвори мир чрез Него с кръвта, пролята на Неговия кръст" (Колосяни 1:20). Освен това като Първосвещеник Господ Исус поддържа това състояние на приятелство от името на всички, които продължават да"…идват при Бога чрез Него, понеже винаги живее, за да ходатайства за тях." (Евреи 7:25). Това състояние на приятелство с Бога е предпоставка за втория вид мир, който понякога се отнася до мира в душата. Едва когато "имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос," (Римляни 5:1), можем да изпитаме истинския душевен мир, който е плод на Светия Дух, с други думи, Неговият плод, проявен в нас (Галатяни 5:22-23).

В Исая 26:3 се казва, че Бог ще ни държи в "съвършен мир", ако умът ни е "непоколебим" в Него, което означава, че умът ни се уповава на Него, съсредоточава се върху Него и се обляга на Него. Мирът в душата ни е "съвършен" или несъвършен дотолкова, доколкото "умът фокусиран" върху Бога, а не върху нас самите или върху проблемите ни. Мирът се преживява, когато вярваме в това, което Библията казва за Божията близост, както е в Псалом 139:1-12, и за Неговата доброта и сила, за милостта и любовта Му към Неговите деца и за пълната Му суверенност над всички житейски обстоятелства. Но не можем да се доверим на някого, когото не познаваме, и затова е изключително важно е да опознаем отблизо Княза на мира, Исус Христос.

Мирът идва в резултат на молитва. “Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христос Исус.” (Филипяни 4:6-7).

Мирът в душата и сърцето е резултат от признанието, че един всемъдър и любящ Отец е допуснал нашите изпитания с определена цел. “Но знаем, че всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бога, които са призовани според Неговото намерение.” (Римляни 8:28).

Бог може да донесе различни добри неща, включително мир, от страданията, които преживяваме. Дори дисциплината и наказанието от Господа "принесе правда като мирен плод" в живота ни (Евреи 12:11). Те дават нова възможност да се надяваме на Бога и в крайна сметка за "славословене" (Псалм 43:5). Те ни помагат да "утешаваме" другите, когато преминават през подобни изпитания (2 Коринтяни 1:4), и "защото нашата кратковременна лека скръб произвежда все повече и повече една изобилна вечна слава за нас," (2 Коринтяни 4:17).

Мирът в душата и спокойствието, което идва с него са достъпни само когато имаме истински мир с Бога чрез жертвата на Христос на кръста за нашите грехове. Онези, които се опитват да намерят мир в светски занимания, ще се окажат измамени, за съжаление. За християните, обаче, душевният мир е достъпен чрез близкото познаване и пълното доверие в Бога, Който " снабдява всяка наша нужда според Своето богатство в слава в Христос Исус." (Филипяни 4:19).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за това, да намериш мир в душата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries