settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли християнинът да бъде патриот?

Отговор


Отговорът на този въпрос зависи от значението на думата "патриотичен". Както при много други думи, съществуват различни нюанси на значението и различните хора използват думата по различен начин. Например в най-простото си определение да си патриот означава просто "да обичаш страната си". Докато любовта към страната не измества любовта към Бога и ако се държи в правилна перспектива, няма нищо лошо в това християнинът да бъде патриот. Друго определение на "патриотичен" обаче предполага, че индивидът трябва да поставя интересите на нацията над своите лични и групови интереси. Доведен до тази крайност, патриотизмът може да се превърне във форма на идолопоклонство, особено ако любовта на човека към страната му е по-голяма от любовта му към Бога и Божия план за изкупление на хора от "всеки народ и всички племена и езици" (Откровение 7:9).

Що се отнася до отговорността на християнина към правителството, от Римляни 13:1-7 знаем, че трябва да се подчиняваме на управляващите власти и да ги почитаме, дори когато те не са почтени, защото в крайна сметка Бог е този, който ги е поставил на власт над нас. И така, като християни ние сме задължени пред Бога да бъдем примерни граждани, подчинени на управляващите власти над нас, като се подчиняваме на законите, плащаме данъци и т.н. Въпреки това нашите задължения са преди всичко да бъдем послушни на Бога. В нации, където отделните граждани имат възможност да променят и да влияят на правителството, като гласуват или са политически ангажирани, част от това да бъдем добри граждани е да гласуваме и да оказваме каквото и да е положително влияние върху правителството.

В страни, където християните нямат право на глас в решенията на своите лидери, е по-трудно да бъдем патриоти. Много е трудно да обичаме деспотични правителства. Въпреки това като християни все още сме длъжни да се молим за нашите лидери (1 Тимотей 2:1-4). Бог ще уважи послушанието ни към тази заповед и в Своето съвършено време ще съди лидерите, които се отвръщат от Него.

Трябва ли християнинът да бъде патриот? В рамките на разумното - да. В същото време върховната вяра, любов и послушание на християнина трябва да бъдат запазени единствено за Бога.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли християнинът да бъде патриот?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries