settings icon
share icon
Въпрос

Иска ли се от нас да се подчиняваме на пасторите?

Отговор


Стихът, който най-пряко отговоря на този въпрос, е Евреи 13:17: „бъдете послушни на вашите наставници и покорявайте им се, защото те бдят за душите ви, като отговорни за тях, за да изпълнят това бдение с радост, а не с въздишане; защото да бдят с въздишане не би било полезно за вас“.

Пасторите биват дълбоко наранени да гледат как хората пренебрегват Божието съветничество, което те споделят. Когато хората игнорират Божието Слово, те не само нараняват себе си, но и вредят на тези, около тях. Младите хора имат склонност да пренебрегват съветничеството на техните презвитери като правят грешката да се доверяват на собствената си мъдрост и съветничеството на собственото си сърце. Благочестивият пастор споделя наставленията на Божието Слово, защото той желае да служи на Бог и да нахрани паството с духовна храна, което ще доведе до изживяването на изобилния живот, обещан от Исус (Йоан 10:10б).

Противоположност на богоугодния пастор е „лъжепастирят“, който няма на сърце благоденствието на паството, а е по-заинтересован от упражняването на контрол или господство над другите, или който се проваля при изучаването на Божието Слово и затова проповядва човешки заповеди вместо Божиите. Фарисеите по времето на Христос били виновни за това, че са „слепи водачи“ (Матей 15:14). И има повтарящи се предупреждения за лъжеучителите в Деянията, Посланията и Откровението. Поради съществуването на тези себични водачи може да има случаи, когато не се подчиняваме на човек, за да се подчиним на Бог (Деяния 4:18-20). Обвиненията срещу църковния водач, обаче, не трябва да се правят с лека ръка, а трябва да бъдат подкрепени от повече от един свидетел (1 Тимотей 5:19).

Богоугодните пастори струват колкото теглото си в злато. Те обикновено са претоварени и недооценени. Те носят огромна отговорност, както изтъква Евреи 13:17 – те трябва един ден да дават отчет за служението си пред Бог. 1 Петрово 5:1-4 посочва, че те не трябва да са диктатори, а трябва да водят със своя пример и благоразумно проповядване (1 Тимотей 4:16) със смирение в сърцето. Като Павел те трябва да са като грижовни майки, които истински обичат децата си. Благочестивите пастори желаят да се раздават за своето паство и да управляват с нежност (1 Солунци 2:7-12; Йоан 10:11). Те се характеризират с искрена отдаденост на словото и молитвата (Деяния 6:4), така че те могат да управляват с Божията сила и мъдрост и да дават на църквата духовната храна за раждане на здрави и жизнени християни. Ако това е описанието на вашия пастор или близо до него (няма съвършен човек на земята), той заслужава „двойна почест“ и подчинение, тъй като той заявява простите учения на Бог (1 Тимотей 5:17).

Така че, отговорът на въпроса е, да, трябва да се подчиняваме на нашите пастори. Също трябва винаги да се молим за тях като молим Бог да им дава мъдрост, смирение, любов към паството и защита, както те защитават тези под тяхна грижа.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Иска ли се от нас да се подчиняваме на пасторите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries