settings icon
share icon
Въпрос

Как имам страст за Исус?

Отговор


Този въпрос се вписва точно в най-голямата Божия заповед, намерена във Второзаконие 6: 4-5, да обичаме нашия Бог с цялото си същество. Ето някои насоки как да разберете това от Писанието:

1) От само себе си се разбира, че не можем да обичаме някой, когото не познаваме. Опознайте Бог и това, което Той е направил за вас. Преди заповедта да обичаме Бога дадена във Второзаконие 6: 5, се казва: „Слушай, Израилю, Господ, нашият Бог, е един Господ“. Един аспект на това твърдение е, че Той е уникален и колкото по-добре опознаваме какъв е Той, толкова по-лесно ще ни е да го обичаме с цялото си същество. Това включва и опознаване на това, което Той е направил за нас. Отново, преди да бъде дадена първата заповед в Изход 20: 3, Бог заявява какво е направил за Израел, като ги е извел от робство в Египет. По същия начин, в Римляни 12: 1-2, заповедта да принасяме живота си като живи жертви е предшествана от думата следователно - дума, предназначена да ни напомни за всички Божии милости към нас, записани в предишните глави.

За да развиваме любовта си към Бог, човек трябва да го опознава. Той се е разкрил в природата (Римляни 1), но много повече чрез Неговото Слово. Трябва ежедневното да изучаваме Библията като вечен навик – това да бъде толкова голяма част от живота ни, колкото е и храненето всеки ден. Добре би било да помним, че Библията е нещо повече от книга; това наистина е Божието любовно писмо до нас, разкриващо любовта Му към нас през вековете, особено чрез служението на Исус Христос, Неговия Син. Трябва да четем Библията като писмо от Него, като искаме от Неговия Свети Дух да говори на сърцата ни за това, което Той иска да извлечем от нея през този съответен ден. Запаметяването на важни стихове и пасажи също е от съществено значение, както и измислянето на начини да приложим наученото (Исус Навиев 1: 8).

2) Следвайте примера на Исус да се молите постоянно и последователно. Когато изследваме живота на Исус, както и живота на Данаил и други, които имаха страст за Бога, откриваме, че молитвата е жизненоважна съставка в отношенията им с Бог (дори бързото прочитане на Евангелията и Книгата на Даниил разкрива това ). Както при изучаването на Библията, молитвата - искрената и открита комуникация с Бог - е от съществено значение. Не можете да си представите мъж и жена да се влюбят, без да общуват, така че молитвата не може да бъде пренебрегвана, в противен случай нечия любов към Бога може да изстине. Молитвата е част от доспехите срещу най-големите ни врагове (Ефесяни 6:18). Може да имаме желание да обичаме Бог, но ще се провалим в нашето пътуване без молитва (Матей 26:41).

3) Ходете отблизо с Него СЕГА. Даниил и тримата му приятели избраха да се подчиняват на Бог и отказаха да правят компромиси дори в храната, която ядат (Даниил 1). Останалите, които бяха докарани от Юда във Вавилон като затворници заедно с тях, отпаднаха и никога повече не се споменават. Когато еврейските военнопленници бяха осъдени по далеч по-строг начин, само тези няколко устояха в Бог (Данаил 3 и 6). За да сме сигурни, че ще бъдем страстни за Бог по-късно, трябва да ходим с Него сега и да започнем да Му се подчиняваме в най-малките изпитания! Петър научи това по трудния начин, следвайки Бог „от разстояние“, вместо да се идентифицира по-тясно с Христос преди изкушението да се отрече от него (Лука 22:54). Бог казва, че където е съкровището на човека, там ще бъде и сърцето му. Докато инвестираме живота си в Бог, като Му служим , дори и като ни преследват заради Него, нашето съкровище в Него ще се увеличава (Матей 6:21).

4) Премахване на конкуренцията. Исус каза, че е невъзможно да имаш двама господари (Матей 6:24). Изкушени сме да обичаме света (онези неща, които радват очите ни, карат ни да се чувстваме добре със себе си и да задоволяваме плътските си желания) (1 Йоан 2: 15-17). Яков казва, че да се стремиш да прегърнеш света и неговото приятелство е вражда (омраза) към Бог и духовно прелюбодейство (Яков 4: 4). Трябва да се отървем от тези неща в живота си (приятели, които биха ни водили по грешен път, неща, които ни отнемат времето и енергията и ни пречат да служим на Бога по-пълноценно, търсене на популярност, търсене на притежания и преследване на физически и емоционални удовлетворения). Бог обещава, че ако Го преследваме, Той не само ще задоволи нуждите ни (Матей 6:33), но ще ни даде и нашите желания (Псалм 37: 4-5).

5) Ако се отклоните, започнете да правите това, което ви е помогнало да се влюбите в Бог на първо място. Не е необичайно да има пропадания във връзката. Петър (Лука 22: 54-62), и Давид (2 Царе 11) са примери за това, но те се изправиха и последваха Бог отново. В Откровение 2: 4 Исус заявява, че не става дума за „загуба“ на нечия любов, а за „напускане“. Лекът е да се правят „първите дела“, онези неща, които първо са накарали човек да се влюби в Бог. Това включва тези елементи, споменати по-горе. Първата стъпка в това е изповедта и получаването на прошка и възстановеното общение, които са резултат от това признание (1 Йоан 1: 9). Няма съмнение, че Бог ще благослови копнежа за страст към Него и ще прослави името Си чрез това.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как имам страст за Исус?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries