settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява пантеизмът?

Отговор


Пантеизмът е възгледа, че Бог е всичко и всеки, и че всеки и всичко е Бог. Пантеизмът прилича на политеизма (вярата в много богове), но го надхвърля, като учи, че всичко е Бог. Дървото е бог, скалата е бог, животното е бог, небето е бог, слънцето е бог, вие сте бог и т.н. Пантеизмът е презумпцията зад много култове и лъжливи религии (напр. индуизма и будизма до известна степен, различните култове на единството и обединението, поклонниците на „майката природа”).

Библията учи ли пантеизъм? Не, не учи. Учението, което много хора приемат неправилно като пантеизъм, е доктрината за Божието всеприсъствие. Псалм 139:7-8 обявява: „Къде да отида от Твоя Дух? Или от присъствието Ти къде да побегна? Ако възляза на небето, Ти си там; ако си постеля в преизподнята, и там си Ти.” Божието всеприсъствие означава, че Той присъства навсякъде. Във вселената няма място, където Бог да не присъства. Това не е същото нещо като идеите на пантеизма. Бог е навсякъде, но Той не е всичко. Да, Бог „присъства” в дървото и в един човек, но това не прави дървото или човека бог. Пантеизмът въобще не е библейска вяра.

Най-ясните библейски аргументи срещу пантеизма са безбройните заповеди срещу идолопоклонството. Библията забранява поклонението пред чужди богове, ангели, небесни или природни обекти и пр. Ако пантеизмът беше верен, нямаше да бъде грешно да се покланяме на такива предмети, защото, всъщност, те щяха да бъдат богове. Ако пантеизмът беше верен, поклонението на скала или на животно щяше да бъдат също толкова валидно, както поклонението на Бог като на невидимо и духовно същество. Ясното и последователно отхвърляне на идолопоклонството на Бог е убедителен аргумент срещу пантеизма.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява пантеизмът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries