settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за преодоляването на похотта?

Отговор


Повечето думи в Библията, които са преведени като „похот“, означават „страстно желание“. Силното желание може да бъде или добро, или лошо, в зависимост от обекта на това желание и мотива зад него. Бог е създал човешкото сърце със способността страстно да желае, за да копнеем за Него и Неговата правда (Псалм 42: 1–2; 73:25). Понятието „похот” обаче обикновено се свързва със страстно желание за нещо, което Бог е забранил и думата се възприема като синоним на сексуално или материалистично желание.

Яков 1: 14–15 ни дава естественото развитие на необузданата похот: „А всеки се изкушава, като се завлича и подлъгва от собствената си страст; и тогава страстта зачева и ражда грях, а грехът, като се развие напълно, ражда смърт.”.

Според този пасаж похотта започва с лошо желание. Да бъдеш изкушен от злото не е грях. Исус е бил изкушен (Матей 4: 1). Грехът започва, когато злото желание ни „отвлече“ от мястото, където трябва да бъдат сърцата ни. Когато злото желание се появи, ние имаме избор. Можем да го отхвърлим, както направи Исус, и да се съсредоточим върху пътя, който Бог е поставил пред нас (Матей 4:10). Или можем да го приемем. Както някой веднъж каза, „Не можем да спрем птиците да летят , но не е нужно да им позволяваме да свият гнездо в косата ни.“ Когато изкушението ни привлича, трябва да помним, че не сме безпомощни. Можем да изберем да отстъпим или да се противопоставим.

Причината да бъдем „влачени“ от изкушението е, че сме „примамени“. Тази дума на гръцки се отнася до стръв на въдица. Когато една риба види извиващия се червей, той я примамва и тя се хваща. И след като има кука, рибата може да бъде „изтеглена“. Когато се сблъскаме с изкушението, трябва незабавно да го отхвърлим, както направи Йосиф, когато беше изкушен от съпругата на Потифар (Битие 39: 11–12). Колебанието отваря вратата за примамване. Римляни 13:14 нарича такова колебание „угаждане на плътта“. Подобно на невнимателната риба, ние се хващаме на примамливата мисъл, вярвайки, че ще ни зарадва и удовлетвори. Ние се наслаждаваме на фантазията, представяме си нови и греховни сценарии и се радваме на идеята, че Бог не е осигурил всичко необходимо за щастие (Битие 3: 2–4). Това е глупаво. Второ Тимотей 2:22 казва: „Бягайте от младите похоти. ... ”Да„ избягаш ”означава да излетиш веднага. Йосиф не се бавеше, за да обмисли възможностите си. Той разпозна сексуалното изкушение и избяга. Когато се колебаем, ние угаждаме на плътта и й даваме възможност да избере злото. Често сме обзети от неговата сила. Самсон беше физически силен мъж, но въпреки това не можеше да се справи със собствената си похот (Съдии 16: 1).

Следващата стъпка, в низходящата посока, на изкушението, според Яков 1, е, че „желанието зачева“. Похотта започва като семе, мисъл, пълна с грешно желание. Ако позволим на семената на похотта да покълнат, те ще поникнат в нещо по-голямо, по-мощно, по-трудно за изкореняване. Изкушението става грях, когато му е позволено да покълне. Желанието оживява и става похот. Исус ясно дава да се разбере, че похотта е грях, дори и да не е физически изявена (Матей 5: 27–28). Сърцата ни принадлежат на Бог и когато позволим на злото да расте там, ние оскверняваме Неговия храм (1 Коринтяни 3:16; 6:19).

Грешните желания измъчват всяко човешко същество. Десетата заповед забранява жадуването, което означава похот, за нещо, което не е наше (Второзаконие 5:21; Римляни 13: 9). Човешкото сърце непрекъснато се стреми да се хареса и когато открие нещо или някой, който вярва, че ще го задоволи, започва похотта.

Едва когато сърцата ни са посветени на Божията слава, ние можем да преодолеем натрапчивите желания и да победим похотта. Когато се предадем на Господ, откриваме, че нуждите ни са удовлетворени във връзката не с Него. „Понеже събаряме помисли и всичко, което се издига високо против познанието на Бога, и пленяваме всеки разум да се покорява на Христос. “ (2 Коринтяни 10: 5). Трябва да позволим на Светия Дух да запази мислите ни там, където Той иска да бъдат. За това помага да се молим ежедневно с думите от Псалм 19:14: „Думите на устата ми и размишленията на сърцето ми нека бъдат угодни пред Тебе, ГОСПОДИ, канара моя и избавителю мой. Когато желанието на сърцето ни е да хвалим Бог повече отколкото себе си, така можем да се предпазим от похотта.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за преодоляването на похотта?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries