settings icon
share icon
Въпрос

Защо трябва да вярвам в организирана религия?

Отговор


Речникът дава следното като определение за „религия” – „вяра в Бог или богове, на който трябва да се покланяш, обикновено изразено в поведение и ритуал; някаква специфична система на вяра, поклонение и т.н., често включваща морален кодекс.” В светлината на това определение, Библията наистина говори за организирана религия и в много случаи целта и влиянията на „организираната религия” не са нещо, в което Бог благоволява. Изброеното по-долу са няколко примера за това къде е описана организираната религия.

Битие 11:1-9: В може би първия случай на организирана религия, потомците на Ной се организираха, за да построят кулата под убеждението, че ако могат да я изградят достатъчно висока, ще бъдат спасени. Те вярваха, че тяхното единство беше по-важно от тяхната връзка с Бог. Бог се намеси, разбърка езиците им и така развали тази религия.

Изход и следващите книги: Бог беше дал обещания на Аврам (Авраам) за специална връзка между неговите потомци и Бог. Както и да е, ние виждаме това „организиране” за нацията, започващо при извеждането и работещо през историята на евреите. Десетте заповеди, скинията, системата за жертвоприношения и т.н. всички бяха организирани от Бог и следвани от евреите. По-нататъшното изучаване на Новия завет изяснява, че крайният продукт на тази религия трябваше да води последователите към Христос (Галатяни 3; Римляни 7). Все пак, мнозина разбраха погрешно това и се покланяха на предметите, а не на истинския Бог.

Съдии и следващите: Много от конфликтите, преживяни от евреите, включваха конфликта на организираната религия. Примерите включват: Ваал (Съдии 6; 3 Царе 18); Дагон (1 Царе 5); Молох (4 Царе 23:10). Бог използва тези религии, за да изяви силата Си като ги унищожи.

Евангелията: Фарисеите и садукеите представяха организираната религия във времето на Христос. Исус постоянно се конфронтираше с тях относно техните лъжливи учения и лицемерен начин на живот. Много от тях се обърнаха от тази организирана религия – Павел е един пример.

Посланията (писмата): Имаше организирани групи, които смесиха благовестието със списък от задължителни дела. Те също така опитаха да упражнят натиск върху вярващите, за да се променят и приемат тази нова религия. Галатяни и Колосяни дават предупреждения за такива.

Откровение: Дори в последното време, организираната религия ще има влияние в света, когато Антихрист ще установи една световна религия.

В повечето случаи крайните резултати от „организираната религия” се объркват от намерението на Бога. Все пак Библията наистина говори за организирани християни (вярващи), които са част от Неговия план. Той нарича тях църкви. Описанията от Деяния на апостолите и посланията предоставят наставлението църквата да бъде организирана и взаимозависима. Организацията допринася за защита, производителност и достигане на другите (Деяния 2:41-47).

В този случай то може по-добре да бъде наречено „организирано взаимоотношение”. Няма никакъв план за достигане на Бог (Той търси връзка с тях). Няма никаква гордост (всичко е получено по благодат). Там не трябваше да има никакви разправии за водачество (Христос е главата – Колосяни 1:18) Там не трябваше да има никакъв предразсъдък (Ние всички сме едно в Христос – Галатяни 3:28). Проблемът не е в това да бъдем организирани. Проблемът е да следваме религия.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо трябва да вярвам в организирана религия?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries