settings icon
share icon
Въпрос

Каква е разликата между обредите и тайнствата?

Отговор


Римокатолицизмът, Източното православие и няколко от протестантските деноминации използвата термина „тайнство“ да посочат „знак/ритуал, който има за резултат Божията благодат, предадена на човека“. Обикновено има седем тайнства при тези деноминации. Те са кръщение, първо причастие, Евхаристия, изповед, брак, свещенство и елеосвещение. Според католическата църква: „Има седем тайнства. Те били установени от Христос и дадени на църквата да ги упражнява. Те са необходими за спасението. Тайнствата са двигателят на благодатта, която те предават“. За разлика, Библията ни казва, че благодатта не се дава чрез външни символи и никакъв ритуал „не е необходим за спасение“. Благодатта е безплатна. „Но когато се яви благостта на Бога, нашия Спасител, и Неговата любов към човеците, Той ни спаси не чрез праведни дела, които ние сме сторили, но по Своята милост чрез окъпването, сиреч, новорождението и обновяването на Светия Дух, когото изля изобилно върху нас чрез Исуса Христа, нашия спасител, та, оправдани чрез Неговата благодат, да станем, според надеждата, наследници на вечния живот“ (Тит 3:4-7).

Обредът е само „предписана практика или церемония“. Протестантите и евангелистите гледат на обредите като на символично повторно случване на благата вест, че Христос е живял, възкръснал от мъртвите, възнесъл се е на небето и някой ден ще се върне. Вместо да бъдат изисквания за спасение обредите са нагледни средства да ни помогнат по-добре да разберем и оценим какво е извършил Исус Христос за нас със Своето изкупително дело. Обредите са определени от три фактора: те били установени от Христос, те били проповядвани от апостолите и те били практикувани от ранната църква. Тъй като кръщението и причастието са единствените ритуали, които отговарят на тези критерии, може да има само два обреда. Никой от обредите не се изисква за спасението и никой не е „двигател на благодатта“.

Обредите са обичайно разбирани като тези неща, които Исус ни е казал да спазваме с другите християни. Относно кръщението Матей 28:18-20 казва: „Тогава Исус се приближи към тях и им говори, казвайки: Даде Ми се всяка власт на небето и земята. Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Святия Дух, като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал; и ето, Аз съм с вас през, всичките дни до свършека на века“. А за причастието, също наречено Господна Трапеза, Лука 22:19 казва: „И взе хляб, и, като благодари, разчупи го, даде им, и рече: Това е Моето тяло, което за вас се дава; това правете за Мое възпоменание“. Повечето църкви съблюдават тези два обреда, но могат не непременно да ги наричат обреди.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е разликата между обредите и тайнствата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries