settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава, че Исус е единородният Божи Син?

Отговор


Фразата „Единороден Син“ се появява в Йоан 3:16, което в Превода на Библията от Кинг Джеймс е записано като: „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.“ Думата „единороден“ е превод на гръцката „моногенез“. Тази дума се превежда различно на английски като „единствен“, „един и единствен“ и „единороден“.

Тази последна дума („единороден“, използвана в Превод на Библията от Кинг Джеймс, Нов американски стандартен превод на Библията и Ново издание на превода на Библията от Кинг Джеймс) поражда проблеми. Лъжеучители са сграбчили тази фраза, за да се опитат да докажат своето лъжливо учение, че Исус Христос не е Бог; сиреч, че Исус не е равен по същност на Бог като Втората Личност на Троицата. Те се вглеждат в думата „единороден“ и казват, че Исус е сътворено създание, защото само някой, който има начало във времето, може да бъде „единороден“. Това, което се пропуска да се отбележи, че „единороден“ е английският превод на гръцка дума. Като такава дума, трябва да разгледаме оригиналното значение на гръцката дума, а не да пренасяме английски значения в текста.

Така, какво означава „моногенез“? Според гръко-английския лексикон на Новия Завет и друга раннохристиянска литература (BAGD, 3то издание), „моногенез“ има две първоначални значения. Първото определение е „отнасящ се до единствения по своя вид, намиращ се в специфично взаимоотношение“. Това е значението, с което се изпозва в Евреи 11:17, когато авторът нарича Исаак „единородния син“ на Авраам. Авраам имал повече от един син, но Исаак бил единственият син, който имал от Сара и единственият син на завета.

Второто значение е „отнасящ се до единствения от своя вид или род, уникален по вид“. Това е значението, което се има предвид в Йоан 3:16. Всъщност Йоан е единственият новозаветен автор, който използва тази дума по отношение на Исус (виж Йоан 1:14, 18; 3:16, 18; 1 John 4:9). Йоан главно бил загрижен да изяви, че Исус бил Божия Син (Йоан 20:31), и той използва тази дума да подчертае уникалността на Исус като Божи Син, който споделял същата божествена природа като Бог, като съпоставка с вярващите, които са Божии синове и дъщери чрез вяра.

Равносметката е, че термини като „Отец“ и „Син“, описващи Бог и Исус, са човешки изрази за подпомагане да разберем взаимоотношението между различните Личности в Троицата. Ако можете да разберете взаимоотношенията мужду човешки баща и човешки син, значи можете да разберете отчасти и взаимоотношенията между Първата и Втората Личност на Троицата. Аналогията се разпада, ако се опитате да стигнете толкова далече и да проповядвате, както някои християнски култове (като Свидетелите на Йехова), че Исус бил буквално „роден“, както в „произведен“ или „създаден“, от Бог Отец.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава, че Исус е единородният Божи Син?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries