settings icon
share icon
Въпрос

Какви са вярванията на Петдесетниците за единствен/единство на Исус?

Отговор


Движението „Единствен Исус“, също известно като петдесетничество за единството или богословие на единството, учи, че има само един Бог, но отрича триединството на Бог. С други думи, богословието на единството не признава отделните личности на божествената природа: Отец, Син и Светия Дух. То има различни форми – някои виждат Исус Христос като единственият Бог, който понякога изявява Себе Си като Отца или Светия Дух. Същината на доктрината на петдесетничеството за единството на/единствен Исус е, че Исус е Отца и Исус е Духът. Има един Бог, който разкрива Себе Си в различни „форми“.

Това учение на петдесетниците за единствен/единство на Исус е съществувало от векове под една или друга форма като модализъм. Модалъзмът учи, че Бог действа под различни форми или видове по различно време – понякога като Отец, понякога като Сина и понякога като Светия Дух. Но пасажи като Матей 3:16-17, където две или три от личностите на божествената природа присъстват, противоречат на модалистичното виждане. Модълизмът бил заклеймен като еретически още през втори век от новата ера. Ранната църква силно се борила против гледището, че Бог е строго единствена личност, който действа под различни форми по различно време. Те се аргументирали от Писанието, че триединността на Бог е очевидна в това, че повече от една личност на божествената природа е често виждана едновременно и те често си взаимодействат една с друга (примери: Битие 1:26; 3:22;11:7; Псалом 2:7; 104:30; 110:1; Матей 28:19; Йоан 14:16). Петдесетничеството за единствен/единство на Исус е небиблейско.

Представата за триединството на Бог, от друга страна, присъства навсякъде в Писанието. Това не е представа, която лесно се възприема от ограничения ум. И тъй като човек обича всичко да има смисъл в неговото богословие, движения като това за Единствен Исус, да не говорим за Свидетелите на Йехова, редовно се опитва да обясни природата на Бог. Разбира се, това просто не може да бъде направено без накърняване на библейския текст. Християните трябва да приемат, че Божията природа не подлежи на ограниченията, които можем да обичаме да Му поставяме. Ние просто Му вярваме, когато Той казва: „Защото Моите помисли не са като вашите помисли. Нито вашите пътища като Моите пътища, казва Господ, Понеже, както небето е по-високо от земята, Така и Моите пътища са по-високи от вашите пътища, И Моите помисли от вашите помисли“ (Исая 55:8-9). Ако не можем да разберем Неговите мисли и пътища, приемаме, че не можем също напълно да разберем Неговата природа.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какви са вярванията на Петдесетниците за единствен/единство на Исус?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries