settings icon
share icon
Въпрос

Каква ще бъде религията в последните времена?

Отговор


Единствената религия, описана в Откровение 17: 1–18 като „майка на блудниците", ще бъде част от сценария за крайните времена. Терминът блудница се използва в Стария завет като метафора за фалшивата религия. Действителната идентичност и състав на религията се обсъжда от векове и води до редица различни възгледи сред библейските коментатори и теолози. Съществуват убедителни аргументи за единствената религия католицизмът, ислямът, новото време или някаква форма на религия, която още не е измислена, а Интернет ще даде много повече възможности и теории. Няма съмнение, че някаква едносветска религия при фалшивия пророк ще бъде част от последните времена, може би съставена от редица различни религии, секти и "изми" , които съществуват днес.

Откровение 17: 1–18 ни дава няколко характеристики на еднинствената религия. Фалшивата религия ще доминира над всички „народи, множества, нации и езици" на земята (стих 15), което означава, че тя ще има универсална власт, без съмнение дадена от Антихриста, който управлява света по това време. Стихове 2–3 описват блудницата като прелюбодейство със „земните царе", което се отнася до влиянието й сред владетелите и влиятелните хора в света. Да бъдеш „опиянен от виното на нейните прелюбодеяния" може да се отнася до онези, които са пияни от силата, която получават поради почитането на фалшивия бог на тази религия, тъй като Сатана често приковава тези, които жадуват за власт. Съюзите, създадени от фалшивата религия, ще обединят църквата и държавата както никога преди.

Стих 6 описва блудницата като „пияна от кръвта на светиите" и кръвта на онези, които свидетелстват за Исус. Убийството на вярващи по време на скръбта ще бъде част от плана на Антихриста (Откровение 6: 9). Мнозина, които се противопоставят на световната религия, ще бъдат обезглавени (Откровение 20: 4), а тези, които откажат да се покланят на Антихриста, като приемат неговата марка, няма да могат да купуват и продават, като по този начин ще направят оцеляването си много трудно (Откровение 13: 16–17).

В крайна сметка блудницата ще загуби благоволението на Антихриста, който ще иска да получи световното поклонение за себе си. Той няма да споделя обожанието на света с пророците и свещениците на фалшивата религия, независимо колко скромни са те. След като Антихристът привлече вниманието на света чрез чудотворното си завръщане от мъртвите (Откровение 13: 3, 12, 14), той ще се обърне срещу фалшивата религиозна система и ще я унищожи, утвърждавайки се като Бог. Измамата, казва ни Исус, ще бъде толкова голяма, че ако беше възможно, дори избраните биха се подмамили по нея (Матей 24:24).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква ще бъде религията в последните времена?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries