settings icon
share icon
Въпрос

Библията пророкува ли за едно световно правителство и единна валута в последните времена?

Отговор


Библията не използва израза „едно-световно правителство" или „една-световна валута" по отношение на последните времена. Тя обаче предоставя достатъчно доказателства, които ни позволяват да направим извода, че и двете ще съществуват под управлението на Антихриста през последните дни.

В своето апокалиптично видение в книгата Откровение, апостол Йоан вижда „Звяра", наричан още Антихрист, да се издига от морето. Този звяр има седем глави и десет рога (Откровение 13: 1). Комбинирайки тази визия с подобна на Даниил (Даниил 7: 16–24), можем да заключим, че някаква световна политическа система ще бъде открита от звяра, най-мощния „рог", който ще победи трима от десетте царе и ще поведе война срещу християните. Конфедерация с десет държави се вижда и в образа на Даниил на статуята в Даниил 2: 41–42. В тази визия окончателното световно правителство, състоящо се от десет единици, е представено от десетте пръста на статуята. Които и да са десетте и независимо от това, дали идват на власт, Писанието е ясно, че звярът ще се издигне на власт сред тях и ще стане най-видният цар. В крайна сметка останалите крале ще изпълнят поръчките му.

Йоан описва владетеля на тази огромна империя като притежаващ власт , дадена му от самия Сатана (Откровение 13: 2). Той получава поклонение от „целия свят" (13: 3–4) и има власт над „всяко племе, народ, език и нация" (13: 7). От това описание е логично да се приеме, че този човек е лидер на едно правителство, което е признато за суверенно над всички останали правителства. Трудно е да си представим как толкова разнообразни правителства, които са на власт днес, с готовност ще се подчинят на един владетел и има много теории по този въпрос. Една от идеите е, че бедствията, описани в Откровение (глави 6-11), ще бъдат толкова опустошителни и ще създадат толкова значителна глобална криза, че хората ще прегърнат всеки, който обещава облекчение.

Веднъж утвърдени във властта, звярът (Антихрист) и силата зад него (Сатана) ще действат, за да установят абсолютен контрол над всички народи на земята. Крайната им цел ще бъде да получат поклонението, което Сатана търси откакто е бил изхвърлен от небето (Исая 14: 12–14). Един от начините да постигнат това е чрез контролиране на цялата търговия, откъдето идва идеята за единна световна валута. Откровение 13: 16-17 описва някакъв сатанински знак, който ще е необходим, за да се купува и продава. Всеки, който откаже този знак, няма да може да си купува храна, дрехи или други нужни неща. Без съмнение по-голямата част от хората в света ще получат този знак просто за да оцелеят. В стих 16 става ясно, че това ще бъде универсална система, при която всеки, богат и беден, голям и малък, ще носи белега на ръката или челото си. Има много спекулации как точно ще бъде поставен този знак, но наличните в момента технологии биха могли да го постигнат много лесно.

Онези, които са изоставени след грабването на Църквата, ще бъдат изправени пред мъчителен избор – да приемат белега на звяра, за да оцелеят, или да се изправят пред глад и ужасяващи преследвания от Антихриста и неговите последователи. Но тези, които идват при Христос през това време, тези, чиито имена са записани в Книгата на живота на Агнето (Откровение 13: 8), ще изберат да издържат, дори с цената на мъченичество.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библията пророкува ли за едно световно правителство и единна валута в последните времена?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries