settings icon
share icon
Въпрос

Как мога да разбера дали съм един от избраните?

Отговор


Въпреки че има различни идеи какво точно означава изборът по отношение на спасението, фактът, че вярващите са избрани, е безспорен (Римляни 8: 29-30; Ефесяни 1: 4-5, 11; 1 Солунци 1: 4). Просто казано, доктрината на избора е, че Бог избира / определя / избира / предопределя кой ще бъде спасен. Не е в обхвата на тази статия да се определи как става това. По-скоро въпросът е „Как мога да разбера дали съм един от избраните?" Отговорът е изключително прост: вярвайте!

Библията никъде не ни инструктира да се тревожим относно нашия статут на избрани спрямо неизбрани. По-скоро Бог ни призовава да вярваме, да приемаме Исус Христос като Спасител, по благодат чрез вяра (Йоан 3:16; Ефесяни 2: 8-9). Ако човек наистина се доверява само на Исус за спасение, този човек е един от избраните. Дали вярата осигурява избора, или изборът предизвикват вяра — това е друг дебат. Но това, което е сигурно е, че вярата е доказателство за избор. Никой не може да приеме Исус като Спасител, освен ако Бог не го привлече (Йоан 6:44). Бог призовава / привлича тези, които е предопределил / и избрал (Римляни 8: 29-30). Спасението чрез вяра не е възможно без божествен избор. Следователно спасението чрез вяра е доказателство за избор.

Идеята за човек, който иска да бъде спасен, но не може, тъй като не е от избраните, е абсолютно чужда за Библията. Никой не търси Божия план за спасение сам по себе си (Римляни 3: 10-18). Тези без Христос са слепи за нуждата си от спасение (2 Коринтяни 4: 4). Това се променя само когато Бог започне да привлича човек към себе си. Бог е този, който отваря очите и просветлява умовете за нуждата от Исус Христос като Спасител. Човек не може да се покае (да промени мнението си за греха и нуждата от спасение), освен ако Бог не даде покаяние (Деяния 11:18). Следователно, ако разбираш Божия план за спасение, признаваш нуждата си от него и се чувстваш подтикнат да приемеш Исус Христос като свой Спасител, тогава повярвай и ще си спасен.

Ако си приел Исус Христос като свой Спасител, доверявайки се само на Него за спасението си като вярваш, че Неговата жертва е изкупила напълно твоите грехове — поздравления, ти си един от избраните.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как мога да разбера дали съм един от избраните?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries