settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява окултизмът?

Отговор


Речникът дефинира окултен като „скрит, таен и мистериозен, особено отнасящ се до свръхестественото". Примери за окултни практики са астрологията, магьосничеството (Уика), черните изкуства, предсказването на бъдещето, магията (черна и бяла), дъските Уиджа, картите Таро, спиритизмът, парапсихологията и сатанизмът. Човешките същества винаги са се интересували от окултизма, от древни времена до днес. Окултните практики и психичните феномени са завладявали милиони хора навсякъде по света и това не е ограничено до невежите и необразованите. Има няколко фактора, които правят окултизма пленителен за всеки, дори в нашата епоха на технологичен и научен напредък.

Първо, окултните практики се харесват на нашето естествено любопитство. Много хора, които биват въвлечени в окултизма, започват с „безобидни" практики като играта с дъски Уиджа само от любопитство. Мнозина, които са започнали по този начин, са се оказали затъващи все повече и повече в окултизма. За нещастие, този вид въвличане прилича на плаващи пясъци — лесно е да се влезе и е трудно да се излезе. Друго очарование на окултизма е, че той предлага бързи и лесни отговори на житейските въпроси. Астрологът с радост начертава вашето бъдеще, дъските Уиджа и картите Таро дават вашата посока, а медиумът влиза в контакт с вашата леля Естер, която ви казва, че всичко е чудесно в задгробния живот. Окултните практики се контролират от демони, които предлагат само информация, която е достатъчна да държи пленени техните жертви, докато упражнява все повече и повече контрол над доверчивите сърца и умове.

Опасността от окултните практики не е преувеличена. Библията ни казва, че Бог мрази окултизма и предупредил израилтяните срещу въвличането в това. Езическите народи, които заобикаляли Израил, били затънали в окултизъм – гадателство, магьосничество, чародейство, спиритизъм – и това е едната причина, поради която Бог дал на Своя народ властта да ги изгони от земята (Второзаконие 18:9-14). Новият Завет ни казва, че повишаването на интереса към окултизма е знак за края на епохата: „А Духът изрично казва, че в послешните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бясовски учения" (1 Тимотей 4:1).

Как да разпознаем окултизма и онези, които го популяризират? Случката, в която участват Павел и Варнава в ранните дни на църквата, е добра отправна точка. Те „като преминаха целия остров до Пафа, намериха някой си магьосник, лъжепророк, юдеин, на име Вариисус, който беше с управителя Сергия Павла, един разумен човек. Тоя последния повика Варнава и Савла и поиска да чуе Божието слово. Но магьосникът Елима (защото така се превежда името му) им се противеше, и стараеше се да отвърне управителя от вярата. Но Савел, който се наричаше и Павел, изпълнен със Светия Дух, се вгледа в него и рече: О, ти, пълен с всякакви лукавщини и с всякакво коварство, сине дяволски, враже на всичко що е право, няма ли да престанеш да извращаваш правите пътища на Господа?" (Деяния 13:6-10).

От този разказ виждаме няколко характеристики на тези, занимаващи се с окултизъм. Те са лъжепророци (стих 6), които отричат основните учения на християнството: божествеността на Христос, грехопадението на човек, рая, ада, спасението и изкупителното дело на Христос на кръста. Второ, те се опитват да влияят на хората, особено на онези, които са в позиция на сила, за да ги отвърнат от вярата (стихове 6-7). Трето, те правят всичко по силите си да предотвратят разпространението на истинското благовестие за Христос като се противопоставят на Неговите служители на всяка крачка (стих 8). Когато истината за благовестието за спасението чрез вяра в Христос бъде съкратена, размита или направо отхвърлена, Сатаната и неговите демони ликуват.

Няма грешка във факта, че окултизмът във всичките му форми трябва да се избягва. Трябва да „бъдем трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, като ревящ лъв обикаля, търсейки кого да погълне" (1 Петрово 5:8). Част от това да бъдем трезвени и будни е да забелязваме сатанинските схеми, но да не се задълбочаваме в тях. Вместо това трябва да разбираме дяволската крайна цел – разрушението на нашите души – и да заемаме отбранителна позиция като се облечем в „пълното Божие въоръжение" (Ефесяни 6:10-18). Само тогава можем да устоим и да угасим „горящите стрели" на злия.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява окултизмът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries