settings icon
share icon
Въпрос

Защо да не се самоубия?

Отговор


Сърцето ми страда за онези, които искат да сложат край на живота си. И ако в този момент това си ти, вероятно си изпълнен с много емоции като безнадеждност или отчаяние. Може би се чувстваш така сякаш си попаднал във възможно най-дълбоката яма, и се съмняваш, че отнякъде може да се появи лъч светлина и че ситуацията може да се подобри. Струва ти се, че никой не го е грижа за теб, нито разбира състоянието ти? Мислиш си, че животът не си струва да бъде живян… А може би все пак си струва?

Всеки е изпитвал подобни емоции на слабост в един или друг момент от живота си. Когато аз съм бил емоционално сринат, съм си мислел: “Възможно ли е наистина това да е волята на Бога, Който ме е създал?” или “Бог толкова ли е малък, че не ми помага? Проблемите ми прекалено големи ли са Него?”

Щастлив съм, че мога да ти кажа, че ако отделиш няколко минути и се замислиш върху това да оставиш Бог да бъде наистина Бог в живота ти точно сега, Той ще докаже колко голям в действителност е! “За Бога няма нищо невъзможно” (Лука 1:37). Може би неприятни преживявания в миналото ти са станали причина да изпитваш непреодолимо чувство на отхвърляне или изолираност. Това може би е довело до самосъжаление, гняв, огорчение, отмъстително поведение или мисли, нездравословни страхове и т. н., които са предизвикали проблеми в някои от най-важните за теб взаимоотношения. Самоубийството обаче само ще опустоши емоционално твоите най-близки хора, които никога не би искал да нараниш, и така ще им причиниш болка, която цял живот ще се мъчат да преодолеят.

Защо да не се самоубия? Приятелю, без значение колко лоша е ситуацията в живота ти, Бог на любовта те чака да Му позволиш Той да те преведе през тунела на отчаянието и да те изведе в Неговата ослепителна светлина. Той е сигурната ти надежда. Той се казва Исус.

Този Исус, безгрешният Божи Син, се отъждествява с теб във всеки момент на отхвърляне и унижение, който си преживял/а. Пророк Исая пише за Него: “Нямаше вид, нито великолепие, че да погледнем на Него, нито изглед, че да Го харесаме – презрян и отхвърлен от хората, човек на скърби и свикнал с печал. И като някой, от когото отвръщат лице, беше презрян и не Го счетохме за нищо. А Той наистина понесе печалта ни и със скърбите ни се натовари. А ние Го счетохме за наказан, поразен от Бога и унижен. Но Той беше прободен заради нашите престъпления, беше съсипан заради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието, докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние бяхме изцелени. Всички ние блуждаехме като овце, отбихме се всеки в своя собствен път – и Господ направи да Го постигне беззаконието на всички ни. (Исая 53:2-6).

Приятелю, Исус Христос издържа всичко това, за да бъдат простени греховете ти! Колкото и голяма вина да носиш, знай, че Той ще ти прости, ако смирено се покаеш (ако се обърнеш от греховете си към Бога). “Призови Ме в ден на беда; и Аз ще те избавя (ще те освободя), и ти ще Ме прославиш” (Псалм 50:15). Нищо от това, което си направил/а не може да бъде прекалено лошо, че Исус да не може да ти го прости. Някои от Неговите най-превъзходни служители са извършили ужасни грехове, като например: убийство (Мойсей), прелюбодейство (цар Давид), физическо и емоционално насилие (апостол Павел). Въпреки това обаче на тях им е било простено и им е бил даден нов изобилен живот в Господа. “Измий ме съвършено от беззаконието ми. И очисти ме от греха ми” (Псалм 51:2). “Затова, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, [всичко] стана ново” (II Коринтяни 5:17).

Защо не трябва да се самоубиваш? Приятелю, Бог стои и е готов да поправи “счупеното”, а именно – настоящия ти живот, на който искаш да сложиш край, като се самоубиеш. Ето какво пише пророк Исая: “Духът на Господ Бог е на Мен, защото Господ Ме е помазал да благовествам на бедните; изпратил Ме е да превържа съкрушените по сърце, да проглася освобождение на пленниците и отваряне на затвора на вързаните; да проглася благоприятната Господна година и деня на възмездието на нашия Бог; да утеша всички наскърбени;…да им дам венец вместо пепел, миро на радост – вместо плач; облекло на хваление – вместо унил дух, за да се наричат дървета на правда, насадени от Господа за негова прослава” (Исая 61:1-3).

Ела при Исус и Му позволи да възстанови радостта и пълноценността на живота ти, като Му се довериш да започне да работи в теб. “Върни ми радостта на спасението Си и ме поддържай с дух свободен…Господи, отвори устните ми, и устата ми ще разгласяват Твоята възхвала. Защото не желаеш жертва, иначе бих принесъл; всеизгаряне не Ти е угодно. Жертви, благоугодни на Бога, са дух съкрушен; съкрушено и разкаяно сърце, Боже, Ти няма да презреш” (Псалм 51:12, 15-17).

Ще приемеш ли Господ за твой Спасител и Пастир? Той ще насочва мислите и стъпките ти ден след ден чрез Словото Си – Библията. “Аз ще те наставя и ще те науча за пътя, по който трябва да вървиш, ще те съветвам, над теб ще бъде окото Ми” (Псалм 32:8). “И ще имаш сигурни времена, изобилно спасение, мъдрост и знание. Страхът от Господа е съкровището му” (Исая 33:6). Когато си в Христос, ти ще продължаваш да имаш борби, но тогава ще имаш и НАДЕЖДА. Той е “приятел, по-близък и от брат” (Притчи 18:24). Нека благодатта на Господ Исус бъде с теб, когато вземаш това важно решение.

Ако искаш да се довериш на Исус Христос като твой Спасител, кажи тези думи в сърцето си Бога: “Боже, нуждая се от Теб. Моля Те прости ми всичко, което съм извършил. Поставям вярата си в Исус Христос и вярвам, че Той е мой Спасител. Моля Те, очисти ме, изцели ме и възстанови радостта в живота ми. Благодаря Ти за любовта Ти към мен и за смъртта на Исус на кръста, на който е понесъл и моите грехове.”

Прочетеното тук доведе ли те до решение да приемеш Христос? Ако отговорът ти е “да”, кликни на копчето “Днес приех Христос”.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо да не се самоубия?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries