settings icon
share icon
Въпрос

Колко време отнело на Ной да построи ковчега? Колко дълго бил Ной в ковчега?

Отговор


Колко време отнело на Ной да построи ковчега? Библията не казва изрично колко време отнело на Ной да построи ковчега. Когато за първи път се споменава за Ной в Битие 5:32, той е на 500 години. Когато Ной влиза в ковчега, той е на 600 години. Времето, което отнело да се построи ковчега, зависи от това колко време е минало между Битие 5:32 и времето, когато Бог заповядал на Ной да построи ковчега (Битие 6:14-21). Най-много това да е отнело 100 години.

Колко дълго бил Ной в ковчега? Ной влязъл в ковчега на 600-ната година от своя живот, на 17-ия ден от втория месец (Битие 7:11-13). Ной напуснал ковчега на 27-ия ден от втория месец на следващата година (Битие 8:14-15). Следователно, ако приемем лунен календар от 360 дни, Ной е бил в ковчега приблизително 370 дни.

Колко от всеки вид животно взел Ной в ковчега? Седем чифта от чистите животни и две двойки от всеки вид от другите животни били взети в ковчега (Битие 6:19-20; 7:2-3). Под „чисти" Библията има предвид животни, които били „приемливи за жертва". Ето защо били взети седем чифта от чистите животни – за да могат някои от тях да бъдат пожертвани след свършека на Потопа без да се застраши вида.

Колко човека били в Ноевия ковчег? Според Битие глави 6-8 в ковчега били Ной, неговата съпруга, тримата синове на Ной (Сим, Хам и Яфет) и техните съпруги. Следователно имало осем човека в ковчега.

Коя била съпругата на Ной? Библията никъде не ни дава изрично името или самоличността на жената на Ной. Има традиция, че тя била Наама (Битие 4:22). Въпреки че е възможно, Библията не ни дава изрично да се разбере.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Колко време отнело на Ной да построи ковчега? Колко дълго бил Ной в ковчега?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries