settings icon
share icon
Въпрос

Ще бъде ли важно откриването на Ноевия ковчег?

Отговор


През последните години е имало множество декларирани открития на Ноевия ковчег. Откритията са били на различни места в обхвата от планината Арарат в Турция, до планинска верига в Иран, до напълно различно място в планината Арарат (с посетителски център). Целта на тази статия не е да оценява дали твърденията за откриването на Ноевия ковчег са основателни. Вместо това въпросът е, ако Ноевият ковчег бъде открит, това би ли било важно? Откриването на Ноевия ковчег би ли накарало хората да се обърнат към Бог с вяра?

Откриването на корабоподобна структура в планините на Средния Изток, въглеродно датирана приблизително по времето на билейския разказ за Ноевия ковчег (2500 г. пр. Хр.) с доказателства за животински живот, който някога е бил на борда, би било огромно откритие. За онези, които вярват в Бог и се доверяват на Библията като Негово вдъхновено Слово, това би било мощно потвърждение, че Библията е вярна и че ранната човешка история се е случила точно както Библията я описва. Доказано откриване на Ноевия ковчег вероятноби накарало мнозина търсачи и скептици с отворено съзнание поне да преоценят своите вярвания. За предубедения критик и закоравелия атеист, обаче, откриването на Ноевия ковчег не би направило и най-малка разлика.

Римляни 1:19-20 заявява: „Понеже, това, което е възможно да се знае за Бога, на тях е известно, защото Бог им го изяви. Понеже от създанието на това, което е невидимо у Него, сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така щото, човеците остават без извинение." Ако човек отхвърля ясното доказателство за Бог във вселената, никакаво библейско свързано откритие няма да промени неговия ум. Подобно в Лука 16:31 Исус заявява: „И той му каза: Ако не слушат Моисея и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят." Никакво откритие, никакъв аргумент и никакво чудо няма да променят ума на човек, който е бил заслепен от Сатаната (2 Коринтяни 4:4) и е с твърдо сърце и затворен ум, отхвърляйки светлината на Евангелието.

Обратно, ще има ли значение, ако Ноевият ковчег никога не бъде открит? Не, няма да има значение, защото християнската вяра не се гради върху всяка библейска история, която е изрично/окончателно доказана. Християнската вяра се гради върху вяра. „Блажени ония, които, без да видят, са повярвали" (Йоан 20:29). Обаче, има две главни обяснения за това защо Ноевият ковчег може никога да не бъде открит. Първо, дървото на ковчега би било много ценно след Потопа. Ной и семейството му биха се нуждаели от дърво да построят къщите си. Възможно е Ной и семейството му или техните наследници да са разрушили ковчега и да са използвали дървото за други цели. Второ, дори ако Ной и семейството му да са напуснали ковчега непокътнат, приблизително 4,500 години са минали (ако библейският разказ бъде тълкуван буквално). Дървена структура, изложена на сурови стихии в продължение на 4,500 години, би изгнила и се превърнала в нищо в по-голямата си част.

Въпреки че откриването на Ноевия ковчег би било огромна и силна археологическа находка, той никога няма да бъде нещо, върху което християните би трябвало да положат вярата си. Откриването на Ноевия ковчег или Кивота на Завета или Едемската градина или някой друг библейски артефакт няма да докаже християнската вяра и няма да промени ума на някой, когото Бог не привлича (Йоан 6:44). „А вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се надяваме, убеденост внеща, които не виждаме" (Евреи 11:1).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Ще бъде ли важно откриването на Ноевия ковчег?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries