settings icon
share icon
Въпрос

Какво трябва да прави един християнин ако там, където той или тя живее няма църква, която да посещава и няма други вярващи, с които да общува?

Отговор


Има много места по света, където има наложени ограничения на християните за това кога, къде и как да се покланят на Бога. В някои държави е забрано на християните да изповядват вярата си по какъвто и да било начин и дори някои репресивни правителства арестуват и убиват християните само за това, че декларират или упражняват своята вяра. Християните, които живеят в такива места трябва да полагат извънредни усилия за да продължават да израстват и узряват във вярата, докато са отделени от всякаква форма на църковна атмосфера или живеят в страна, враждебна към Бога.

За тези християни, които живеят в страни, където е разрешено човек да притежава Библия или материал за изучаване на Библията е от изключителна важност те да имат ежедневно библейско изучаване, особено ако не е възможно общуване с други християни. Наистина е важно всеки ден човек да прекарва време в изучаване на Божието Слово и молитва. За вярващи хора, които живеят в страни, където Библията е забранена, на помощ идва Интернет. Най-различни уебсайтове осигуряват достъп до Библията. Дори има онлайн групи за вярващи хора, където те общуват и взаимно се насърчават. Също така в повечето страни по света има и радио-предавания, в които поучава Божието слово, дори и те да трябва да се приемат на къси вълни поради големите разстояния.

Това, да се намерят други вярващи хора в места, където има забрани за християнството, може да бъде началото на една „нелегална“ домашна група за изучаване на Библията и молитва. Движението на домашните църкви в Китай е създало силна и жива общност на християни, които живеят в състояние на гонение. Тези, които са започнали нелегални домашни групи в Близкия Изток са видели изключителен глад за Божието Слово сред англо-говорящите работници, които живеят в този район. Тези посветени вярващи хора променят мястото на своите събрания всяка седмица, канят се само устно и са преживели невероятен растеж в своята вяра в тези времена на трудности и враждебност.

Нищо не може да отдели едно Божие дете от любовта на Бога в Христос (Римл. 8:38-39). Дори тогава, когато християните са разделени от други вярващи хора, те могат да поддържат близки взаимоотношения с Господа и Бог ги насърчава и укрепва. Вярващите имат дара на Святия Дух, който живее в нас (Еф. 1:13-14) и именно Утешителят ни помага в ситуации, когато сме подложени на заплахи. Историята на християнството е пълна с разкази за вярващи хора, които са запазили вярата си силна в най-лоши времена на гонение и изолация, които човек може да си представи. Никога не трябва да подценяваме силата на Святия Дух, която действа във вярващите хора.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво трябва да прави един християнин ако там, където той или тя живее няма църква, която да посещава и няма други вярващи, с които да общува?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries