settings icon
share icon
Въпрос

Какво новогодишно решение трябва да направи един християнин?

Отговор


Практиката да се правят новогодишни решения датира отпреди повече от 3000 години, от древните вавилонци. Има нещо в началото на новата година, което ни дава усещането за ново начало и за нов старт. В действителност няма разлика между 31 декември и 1 януари. Нищо мистично не се случва в полунощ на 31 декември. Библията не се изказва за или против концепцията за новогодишните решения. Ако обаче християнинът реши да вземе новогодишно решение, какво решение трябва да вземе?

Често срещаните новогодишни решения са да се откажете от пушенето, да спрете да пиете, да управлявате парите си по-разумно и да прекарвате повече време със семейството си. Досега най-често срещаното новогодишно решение е да се отслабне, заедно с повече упражнения и по-здравословно хранене. Всички тези цели са добри за постигане. Въпреки това 1 Тимотей 4:8 ни напътства да гледаме на упражненията в перспектива: "Защото телесното обучение е за малко полезно; а благочестието е за всичко полезно, понеже има в себе си обещанието и за сегашния, и за бъдещия живот." Огромното мнозинство от новогодишните решения, дори сред християните, са свързани с физически неща. Това не бива да е така.

Много християни си дават новогодишни решения да се молят повече, да четат Библията всеки ден и да посещават църквата по-редовно. Това са фантастични цели. Тези новогодишни решения обаче се провалят също толкова често, колкото и недуховните, защото в новогодишното решение няма сила. Решаването да започнете или да спрете да извършвате определена дейност няма никаква стойност, ако нямате правилната мотивация да спрете или да започнете тази дейност. Например, защо искате да четете Библията всеки ден? Дали за да почитате Бога и да израствате духовно, или защото просто сте чули, че е добре да го правите? Защо искате да отслабнете? Дали за да почитате Бога с тялото си, или заради суетата, за да почитате себе си?

Филипяни 4:13 ни казва: "За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме укрепява" В Йоан 15:5 се казва: "Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мен и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да направите нищо."Ако Бог е в центъра на вашето новогодишно решение, то има шанс за успех в зависимост от вашата отдаденост към него. Ако Божията воля е нещо да бъде изпълнено, Той ще ви даде възможност да го изпълните. Ако дадено решение не е почитано от Бога и/или не е в съгласие с Божието Слово, няма да получим Божията помощ за изпълнението му.

И така, какво новогодишно решение трябва да направи един християнин? Ето някои предложения: (1) молете се на Господ за мъдрост (Яков 1:5) относно това какви решения, ако има такива, Той би искал да вземете; (2) молете се за мъдрост как да изпълните целите, които Бог ви дава; (3) разчитайте на Божията сила, за да ви помогне; (4) намерете партньор, който да ви помага и да ви насърчава; (5) не се обезсърчавайте от случайните неуспехи, а им позволете да ви мотивират допълнително; (6) не се възгордявайте и не бъдете суетни, а отдайте слава на Бога. В Псалм 37:5-6 се казва: "Предай на Господа пътя си;

и уповавай на Него и Той ще извърши очакването ти; и ще направи да се яви правдата ти като светлината и съдът ти като пладне."

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво новогодишно решение трябва да направи един християнин?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries