settings icon
share icon
Въпрос

Какви са новото небе и новата земя?

Отговор


Много хора имат погрешно схващане за това какво всъщност е Рая. Откровение глави 21-22 ни дават подробна картина за новото небе и новата земя. След свършека, сегашните небеса и земя ще преминат и ще бъдат заменени с ново небе и нова земя. Вечното местообитание на вярващите ще бъде новата земя. Новата земя е „Рая”, в който ние ще прекараме вечността. В новата земя ще бъде новия Ерусалим, небесния град. В новата земя ще бъдат портите от перли и улиците от злато.

Раят – новата земя – е физическо място, в което ние ще обитаваме в прославени тела (вж 1 Коринтяни 15:35-58). Концепцията, че Рая е „в облаците” е небиблейска. Схващането, че ние ще бъдем „духове, летящи из Рая” е небиблейско. Раят, в който вярващите ще живеят, ще бъде една нова и съвършена планета, на която ние ще съществуваме. Новата земя ще бъде свободна от грях, зло, болест, страдание и смърт. Тя ще бъде много подобна на нашата сегашна Земя или нашата сегашна земя претворена – но без проклятието на греха.

А новото небе? Важно е да запомните, че в древното мислене, думата „небеса” се отнася за небето и Космоса, също и мястото, където обитава Бог. Затова, когато в Откровение 21:1 се говори за ново небе, най-вероятно това показва, че цялата вселена ще бъде създадена, нова Земя, ново небе и нов Космос. Може би и Божият „Рай” ще бъде претворен, за да се даде на всичко във вселената „ново начало”, физически и духовно. Ние ще имаме ли достъп до новото небе във вечността? Вероятно... но ще трябва да почакаме, за да разберем! Нека ние всички позволим на Божието Слово да оформя нашето разбиране за Рая!

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какви са новото небе и новата земя?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries