settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава това, че християнинът е ново творение (2 Коринтяни 5:17)?

Отговор


Новото творение е описано във 2 Коринтяни 5:17: „Затова ако някой е в Христос, той е ново създание; старото премина; ето, всичко стана ново. “ Думата „следователно (затова)“ ни връща към стихове 14-16, където Павел ни казва, че всички вярващи са умрели с Христос и вече не живеят за себе си. Животът вече не е светски; сега те са духовни. Нашата „смърт“ е тази на стария грях, който беше прикован на кръста с Христос. Тя била погребана с Него и както Той беше възкресен от Отца, така и ние сме възкресени, за да „ ние да ходим в нов живот. “ (Римляни 6: 4). Този нов човек, който е бил възкресен, е това, което Павел нарича във 2 Коринтяни 5:17 - „ново творение“.

За да разберем новото творение, първо трябва да разберем, че то всъщност е творение, нещо, създадено от Бог. Йоан 1:13 ни казва, че това ново раждане е породено от волята на Бог. Ние не наследихме новата природа, нито решихме да се пресъздадем отново, нито Бог просто е изчистил старата ни природа; Той е създал нещо изцяло свежо и уникално. Новото творение е изцяло ново, породено от нищото, точно както цялата вселена е създадена от Бог ex nihilo, от нищото. Само Създателят би могъл да извърши подобен подвиг.

Второ, „старите неща са отминали.“ „Старото“ се отнася до всичко, което е част от нашата стара природа - естествена гордост, любов към греха, разчитането на собствените си дела и предишните ни мнения, навици и страсти. Най-важното е, че това, което обичахме, отмина, особено върховната любов към себе си и заедно с това самореклама и самооправдание. Новото създание гледа навън към Христос, вместо към себе си. Старите неща умряха, приковани към кръста заедно с нашата греховна природа.

Заедно със старата смърт, „новото дойде!“ Старите, мъртви неща се заменят с нови неща, пълни с живот и слава на Бог. Новородената душа се наслаждава на нещата от Бога и се отвращава от нещата от света и плътта. Нашите цели, чувства, желания и разбирания са свежи и различни. Ние виждаме света по различен начин. Изглежда, че Библията е нова книга и въпреки че може да сме я чели и преди, в нея има красота, която никога не сме виждали преди и за която се чудим, че не сме усетили. Цялото лице на природата ни се струва променено и ние сякаш сме в нов свят. Небето и земята са изпълнени с нови чудеса и изглежда, че всички неща сега водят към хвалението на Бог. Има нови чувства към всички хора - нов вид любов към семейството и приятелите, ново състрадание, което никога преди не се е чувствало към враговете например, и нова любов към цялото човечество. Грехът, който някога сме държали, сега искаме да премахнем завинаги. Ние „ сте съблекли вече стария човек с делата му “ (Колосяни 3: 9) и се обличаме в „и да се облечете в новия човек, създаден по образа на Бога в правда и святост на истината. “ (Ефесяни 4:24).

А какво да кажем за християнинът, който продължава да греши? Има разлика между продължението на греха и продължаването на живота в греха. Никой не достига безгрешно съвършенство в този живот, но изкупеният християнин се освещава ден след ден, греши по-малко и мрази това все повече всеки път, когато се провали. Да, все още грешим, но неволно и все по-рядко, докато узреем. Новото ни аз мрази греха, който все още ни държи. Разликата е, че новото творение вече не е роб на греха, както преди. Сега сме освободени от греха и той вече няма власт над нас (Римляни 6: 6-7). Сега сме овластени от и за праведност. Сега имаме избор да „да не царува грехът във вашето смъртно тяло, за да не се покорявате на неговите страсти. “ или да се броим „вие смятайте себе си за мъртви за греха, а живи за Бога в Христос Исус. “ (Римляни 6: 11-12). Най-хубавото е, че сега имаме силата да изберем второто.

Новото творение е чудно нещо, формирано в съзнанието на Бог и създадено от Неговата сила за Неговата слава.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава това, че християнинът е ново творение (2 Коринтяни 5:17)?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries