settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява движението Ню Ейдж (Нова епоха)?

Отговор


Изръзът „Ню Ейдж" (Нова епоха) се появил през 70-те и 80-те години на 20 в. Той бил популяризиран от разпространението на „Ню Ейдж Джърнъл" и книга от Марк Сатин, наречена „Политиката на Новата епоха". Бестселърът на Мерилин Фъргюсън „Съзаклянието Водолей" бил представяне на социалния дневен ред и философските виждания на Ню Ейдж. Писанието на Фъргюсън придобило статута на неофициално писание на движението. Както написал в „Разбиране на Ню Ейдж" Ръсъл Чандлър, автор за „Лос Анджелис Таймс", „Ако Фъргюсън е написала „Библията" на Ню Ейдж, Шърли Маклейн е нейната върховна жрица."

Книгата на Шърли Маклейн „За да достигнеш плода" проследява нейното неохотно преминаване към вярата Ню Ейдж.Тази книга описва нейните пътувания и изследвания, които включват измерения, подобни на научна фантастика, пътуване извън тялото, контакт с извъземни същества, „транс ченълинг" (спиритически сеанси) и „направлявано пътуване" до невиждан свят. Втората книга на Маклейн „Танц в светлината" разказва за нейното достигане в света на йога, прераждане, кристална сила, индуистки мантри и преживявания от припомняне на минали животи, медитирани чрез акупунктура. Нейните духовни водачи я информирали, че всеки индивид е Бог и тя преминала през „мъдростта", че човек е безграничен. Той трябва само да я осъзнае. (Чандлър, стр.6-2).

Следователно мисленето на Ню Ейдж се корени в източния мистицизъм, който заобикаля ума. Има нов орган на възприятие – третото око – което дава духовна светлина. Човек се нуждае да постигне „душевно себе си" като тренира себе си да пренебрегва посланията от ума , за да види, че умът наистина достига „космическо съзнание". Умът може да създава реалност.

Нийл Андерсън в своята книга „Да ходиш в тъмнината" пише това за движението Ню Ейдж: „На движението Ню Ейдж не се гледа като на религия, а нов начин на мислене и разбиране на действителността. То е много привлекателно за естествения човек, който е разочарован от организираната религия и западния рационализъм. Той желае духовна реалност, но не иска да изостави материализма, да се занимава с моралните си проблеми или да застане под авторитет" (стр. 22). Андерсън продължава да обобщава мисленето на Ню Ейдж, както следва (страници 22-24):

(1) Това е монизъм. Вярването, че всичко е едно и едното е всичко. Историята не е разказ за грехопадението на човечеството и неговото възстановяване от Божията спасителна благодат. По-скоро това е изпадането на човечеството в невежество и постепенното издигане в просветление.

(2) Всичко е Бог. Ако всичко е едно, включително Бог, тогава човек трябва да заключи, че всичко е Бог. Това е пантеизъм – дърветата, охлювите, книгите и хората са всички от една божествена същност. Личният Бог, който е разкрил Себе Си в Библията и в Исус Христос, е напълно отхвърлен. Тъй като Бог е безличен, човекът от Ню Ейдж не трябва да Му служи. Бог е „то", а не „Той".

(3) Има промяна в съзнанието. Ако ние сме Бог, трябва да знаем, че сме Бог. Трябва да станем космически осъзнати, просветлени или настроени към космическото съзнание. Някои, които достигат това просветлено състояние, твърдят, че са „новородени" – фалшификация на библейското приемане на вярата. Основното не е дали вярваме или медитираме, а в кого вярваме и върху какво медитираме. Христос е истинската, лична, обективна реалност, тъй като е казал, че Той е пътят, истината и животът и никой не идва при Отца освен чрез Него (Йоан 14:6).

(4) Проповядва се космически еволюционен оптимизъм. Идва Нова епоха. Ще има нов световен ред, ново световно правителство. Мислителите на Ню Ейдж вярват, че накрая ще има прогресивно обединяване на световното съзнание. Това според Библията е фалшиво царство, водено от самия Сатана. Христос има истинското царство и един ден Той ще царува на земята с мир за всички, които Го приемат като Спасител и Цар (Откровение 5:13).

(5) Хората на Ню Ейдж създават своя собствена реалност. Те вярват, че могат да създават реалност чрез това, в което вярват, и чрез промяна на това, в което вярват, могат да променят действителността. Изтрити са всички морални граници. Няма абсолюти, защото няма разграничение между добро и зло. Нищо няма реалност докато чавек не каже, че това е реалност или каже, че това е истина. Ако ограниченият човек може да създава истината, ние сме в отчаяна беда в нашето общество. Освен ако няма вечни абсолюти от вечния Бог, човек накрая ще бъде своето собствено разрушение.

(6) Хората на Ню Ейдж осъществяват контакт с царството на тъмнината. Наричането на медиума „ченълър" и демона „духовен водач" не е променило реалността какво представляват те. Това е царството на тъмнината, което се оглавява от Сатаната. Тези, въвлечени в този вид дейност, са в контакт със свят, който е напълно противоположен на библейския Бог, разкрит ни с Исус Христос, който победил Сатаната (Матей 4:1-11; Колосяни 2:15; Евреи 2:14-18).

Движението Ню Ейдж е фалшива религия, която се харесва на чувствата на хората като ги кара да мислят, че те са Бог и могат да разширят живота си чрез своята собствена личност. Реалността е, че сме родени, растем, живеем известно време на планетата Земя и умираме. Хората са ограничени. Не можем никога да бъдем Бог. Нуждаем се от някой по-голям от нас, който може да ни осигури прошка и вечен живот. Хвалете Господа за Богочовека Исус Христос. Чрез Неговата смърт и телесно възкресение той е спечелил за нас това, от което отчаяно се нуждаем: прошка от Бог, живот с цел и смисъл в този живот и вечен живот отвъд гроба. Не изпускайте да разберете кой е Исус Христос и какво е направил за вас. Прочетете Йоан глава 3. Помолете Христос да бъде вашия Спасител. Вашият живот ще бъде преобразен и ще знаете кои сте, защо сте там и къде отивате.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява движението Ню Ейдж (Нова епоха)?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries