settings icon
share icon
Въпрос

Аз съм нов християнин. Каква е следващата стъпка?

Отговор


Поздравления! Ако сте нов вярващ, току-що сте изпитали началото на своя нов, вечен живот (Йоан 3:16; 10:10). Греховете ви са простени и ви е дадено ново начало (Римляни 4: 7). Сега ви е дадена неизразима, славна радост (1 Петър 1: 8-9).

В допълнение към прекрасните благословии от познаването на Христос, вие вероятно си мислите: „А сега какво? Каква е следващата стъпка? “ Библията предлага някои важни принципи за тези, които са започнали връзката си с Бог.

Първо, като нов християнин, започнете да четете Библията. Има много преводи и много места за започване. Въпреки че няма перфектен превод, препоръчваме ви да изберете Библия, която е лесна за разбиране и е вярна с оригиналния текст на . За да изпробвате някои от популярните днес преводи, можете да посетите уебсайтове като BibleGateway.com или YouVersion.com. Препоръчваме ви да започнете да четете с Евангелието от Йоан или с едно от другите евангелия, за да прочетете сами това, което Исус е учил и правил по време на Своето време на земята. Други статии на GotQuestions.org ще ви помогнат да отговорите на практическите въпроси, които имате относно Бог, както и духовните проблеми. Библията учи: „Старай се да се представиш одобрен пред Бога работник, който няма от какво да се срамува, като излагаш право словото на истината. “ (2 Тимотей 2:15).

Второ, като нов християнин започнете да се молите. Молитвата е просто разговор с Бог. Мнозина вярват, че молитвата трябва да включва официален набор от думи, които могат да се изговарят само по време на църковна служба. Библията обаче ни учи да се молим непрестанно (1 Солунци 5:17). Инструктирани сме да славим Бог ден и нощ. Ако искаме да опознаем Бог по-дълбоко, трябва редовно да общуваме с Него.

През всеки ден можете да благодарите на Бог, да Го помолите да отговори на ежедневните Ви нужди и да се молите от името на другите. Също така е важно да се молите заедно с други, които следват Христос, насърчавайки се взаимно, хвалейки Бога и търсейки отговори на молбите на всички. За идеи как да се молите, можете да започнете с Господната молитва (Матей 6: 9-13).

Трето, като нов християнин, е добре да бъдете кръстени. Кръщението символизира новия ви живот в Христос и провъзгласява, че сега сте отдадени на Исус. Дори Исус е кръстен (Лука 3: 1-22) и Той призовава Своите последователи също да бъдат кръстени. Кръщението се практикува от първите последователи на Исус в Деяния 2:41.

Обикновено лидерите на местни църкви извършват кръщене. Местен църковен пастор или църковен лидер би се радвал да говори с вас за кръщението, ако изразите интереса си.

Четвърто, като нов християнин изграждайте приятелства с други християни. Християнският живот е създаден, за да се наслаждавате на другите. Исус инвестира голяма част от Своето служение в 12 ученици като Свои най-близки приятели. Той също така ни призовава да живеем в общност един с друг. Новият Завет има над 50 стихове, които се отнасят до това да се обичаме, да си служим, да се насърчаваме и да се молим един за друг. Всяка от тези заповеди изисква взаимоотношения с други християни.

Общуването с други вярващи е една от целите на местната църква. Ако във вашият район има църква където се изучава Библията, това е чудесно място да се включите. Ако живеете в общност без църква, ще трябва да се молите за Бог да ви отвори възможности за среща с други християни във вашия район.

Пето, като нов християнин, помагайте на другите. Когато започнете новия си живот като християнин, ще намерите нова любов вътре в себе си, която ви дава желание да помагате на другите. Светият Дух ще ви води към възможности да помогнете. Може да обслужвате бедните във вашата общност, да помагате на съсед или да посетите болен приятел в болницата. Духът ясно ще ви призове да покажете Божията любов (1 Йоан 3: 17-18).

шесто, като нов християнин, кажете на някого за вашата вяра. Да станеш християнин не е тайна; това е празник! Кажете на всички, които биха слушли за работата на Христос във вашия живот. В някои случаи други хора ще дойдат към Исус чрез примера, който споделяте. Точно преди Исус да се възнесе на небето, Той заповяда на учениците Си да правят ученици от всички народи (Матей 28: 18-20). Днес християните все още са призвани да споделят надеждата си с другите (1 Петър 3: 15-16).

И накрая, това са просто полезни съвети за това как да израствате в новата си вяра; те не са списък с изисквания да станеш християнин или да останеш християнин. Вие сте спасени по благодат чрез вяра, независимо от вашите собствени дела (Ефесяни 2: 8-9). Бог започна работата във вас и обещава да я завърши (Филипяни 1: 6). Бог да ви благослови, докато продължавате да узрявате във вашата вяра!

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Аз съм нов християнин. Каква е следващата стъпка?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries