settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за преживявания, които са близо до смъртта?

Отговор


Преживяване, близко до смърт е тогава, когато човек е на ръба на смъртта и след възстановяване съобщава за необичайно събитие, обикновено преживяване извън тялото или някакво видение за рая или ада. Няма конкретна библейска подкрепа за преживявания близо до смъртта. Много хора използват 2 Коринтяни 12:2-5 като библейско доказателство за преживяване близо до смъртта. Това обаче предполага голяма свобода при тълкуването и прави предположението, че човекът (предполага се, че е Павел) е бил или близо до смъртта, или всъщност мъртъв, когато се е озовал на небето. Текстът никъде не казва, че човекът е умрял или е бил близо до смърт. Това е било видение, което Бог е дал на човека от небето, а не преживяване близо до смъртта.

Като се има предвид това, не е невъзможно Бог да даде видение за небето на човек, който е близо до смъртта, или на всеки друг. Въпреки това, с установяването на канона на Библията, виденията не са норма в духовния опит на християните.

Трябва да сме изключително внимателни в начина, по който потвърждаваме духовния си опит. Най-важният тест за всяко преживяване е сравняването му с учението на Библията. Сатана винаги е готов да предизвика измама и да изкриви мисленето на хората. „И не е чудно, защото сам Сатана се преправя на светъл ангел; така че не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата. Но тяхната сетнина ще бъде според делата им.“ (2 Коринтяни 11:14-15).

Библията мълчи относно преживяванията близо до смъртта и научните изследвания не могат да бъдат извършени надеждно. Затова ние не можем да приемем преживяванията, които са близо до смъртта за напълно доказани и достоверни. Ще бъде прекалено силно да се твърди, че всички преживявания близо до смъртта са фалшиви, въображаеми или сатанински, но все още има сериозни, библейски съображения, относно валидността на преживяванията близо до смъртта. Отново, всяко описание на преживяване близо до смърт трябва да бъде потвърдено според истината на Писанието. Ако такова преживяване идва от Бога, то ще бъде съобразено с това, което Той вече е разкрил в Словото Си и в крайна сметка ще донесе слава на Бога в името на Исус Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за преживявания, които са близо до смъртта?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries