settings icon
share icon
Въпрос

Защо Бог позволява да се случват природни катастрофи, т.е. земетресения, урагани и цунамита?

Отговор


Защо Бог позволява да се случват земетресения, случаи на торнадо, урагани, цунамита, тайфуни, циклони, свлачища и други природни катастрофи? Трагедията с цунамито в края на 2004 г. в Азия, ураганът Катрина през 2005 в югоизточната част на Съединените Щати и циклонът в Мианмар накараха много хора да поставят под въпрос добротата на Бог. Тъжно е, че природните катастрофи се наричат често „действия на Бога”, докато никакво „признание” не се отдава на Бог за години, десетилетия или дори столетия на хубаво, спокойно време. Бог създаде цялата вселена и законите на природата (Битие 1:1). Повечето природни катастрофи са в резултат на действието на тези закони. Ураганите, тайфуните и ветровете тип торнадо са в резултат на сблъсъкът на различни въздушни маси. Земетресенията са в резултат на разместване в структурата на земните плочи. Цунами се причинява от земетресение, което става под водата.

Библията обявява, че Исус Христос държи сплотява цялата природа (Колосяни 1:16-17). Не можеше ли Бог да предотврати природните катастрофи? Абсолютно! Влияе ли по някога Бог на времето? Да, както виждаме във Второзаконие 11:17 и Яков 5:17. Числа 16:30-34 ни показва, че понякога Бог причинява природни катастрофи като присъда срещу греха. Книгата Откровение описва много събития, които определено могат да бъдат определени като природни катастрофи (Откровение глави 6, 8 и 16). Нима всяка природна катастрофа е наказание от Бог? Абсолютно не.

Така, както Бог позволява на злите хора да вършат зли действия, по същия начин Бог позволява на земята да отрази последствията, които има грехът върху творението. Римляни 8:19-21 ни казва, че „Творението с усърдно очакване копнее да види откриването ни като Божии синове. Понеже творението беше подчинено на немощ не по своя воля, а чрез Този, Който го подчини, с надежда, че и самото творение ще се освободи от робството на тлението и ще премине в славната свобода на Божиите деца.” Грехопадението на човечеството повлия върху всичко, включително и върху света, в който живеем. Всичко в творението е подчинено на „немощ” и „тление”. Грехът е истинската причина за природните катастрофи, така както той е причината за смъртта, болестите и страданията.

Можем да разберем защо се случват природните катастрофи. Това, което не разбираме е защо Бог позволява те да се случат. Защо Бог позволи на цунамито да убие над 225 000 души в Азия? Защо Бог позволи на ураганът Катрина да унищожи домовете на хиляди хора? Със сигурност тези събития разклащат нашата сигурност в живота и ни карат да мислим за вечността. След бедствия църквите обикновено се пълнят, тъй като хората осъзнават колко крехък е техния живот и как той може да бъде отнет за миг. Ние знаем това: Бог е добър! Много удивителни чудеса са се случили по време на природни катастрофи, които са предотвратили още по-голяма загуба на хора. Природните бедствия карат милиони хора да направят преоценка на своите приоритети в живота. Стотици милиони долари помощи се изпращат на хората, които страдат. Християнските служители имат възможността да помагат, да служат, да съветват, да се молят и да водят хората към спасителна вяра в Христос! Бог може да превърне и страшните трагедии в големи добрини, и го прави (Римляни 8:28).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо Бог позволява да се случват природни катастрофи, т.е. земетресения, урагани и цунамита?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries