settings icon
share icon
Въпрос

Колко тясна е тясната порта?

Отговор


Тясната порта, наричана още тясна врата, е посочена от Господ Исус в Матей 7: 13-14 и в Лука 13: 23-24. Исус сравнява тясната порта с „широкия път", който води до унищожение (ада) и казва, че „много" ще бъдат на този път. За разлика от това, Исус казва, че „ тясна е портата и тесен е пътя, който води към живот, и само малцина я намират". Какво точно се разбира под това? Колко много са „многото" и колко малко „малкото"?

Първо трябва да разберем, че Исус е Вратата, през която всички трябва да минем за вечен живот. Няма друг път, защото Той сам е „пътят, истината и животът" (Йоан 14:6). Пътят към вечния живот e ограничен само в един път — Христос. В този смисъл, пътят е тесен, защото е единственият път, и сравнително малко хора ще преминат през тясната порта. Много други ще опитат да намерят друг начин да стигнат до Бога. Ще се опитат да стигнат чрез измислени от хората правила и правилници, чрез фалшива религия или чрез самостоятелно усилие. Тези, които са „много", ще следват широкия път, който води до вечно унищожение, докато овцете чуват гласа на Добрия Пастир и Го следват по тесния път към вечния живот (Йоан 10: 7-11).

Въпреки, че тези, които минават през тясната порта са малко, в сравнение с многото на широкия път, все пак това е едно множество от хора, които следват Добрия Пастир. Апостол Йоан вижда това множество във видението си в книгата Откровение: „ След това видях, и ето, голямо множество, което никой на можеше да изброи, от всеки народ и от всички племена и езици, стоящи пред престола и пред Агнеца, облечени в бели дрехи, с палмови клони в ръцете си, и викаха с висок глас: Спасението е от нашия Бог, Който седи на престола, и от Агнеца!" (Откровение 7: 9-10 ).

Влизането в тясната порта не е лесно. Исус изяснява, когато насърчава Своите последователите да се стремят към това. Гръцката дума, преведена „стреми се", е agonizomai, от което получаваме думата „агонизирам". Изводът тук е, че тези, които се стремят да влязат в тясната порта, трябва да го направят, като се борят и напрягат, като бягащ спортист, който се напряга към финалната линия, всички мускули са опънати и дава всичко от себе си. Но тук трябва да сме ясни. Никакви усилия не могат да ни спасят. Спасението е по Божия благодат като дар чрез вяра (Ефесяни 2: 8-9). Никой никога няма да спечели небето, като се стреми към него. Но влизането в тясната порта все още е трудно поради противопоставянето на човешката гордост, естествената ни любов към греха и противопоставянето на Сатана и света, който е под негов контрол, като всички те застават срещу нас в стремежа ни към вечността.

Увещанието да се стремим да влезем е всъщност заповед да се покаем и да влезем в портата, а не просто да стоим и да я гледаме, да мислим за това, да се оплакваме, че е твърде малка или твърде трудна или несправедливо тясна. Не трябва да питаме защо другите не влизат; не трябва да се оправдаваме или да се бавим. Не трябва да се занимаваме с това, който ще влезе и кой няма да влезе. Ние трябва да се стремим напред и да влезем! Тогава трябва да призоваваме другите да се стремят и те да влязат, преди да е станало късно.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Колко тясна е тясната порта?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries