settings icon
share icon
Въпрос

Защо Бог понякога променя името на даден човек в Библията?

Отговор


Когато Бог променя името на даден човек и му дава ново име, това обикновено е, за да установи нова самоличност. Бог променя името на Аврам, което означава "висок баща", на "Авраам", което означава "баща на множество" (Битие 17:5). В същото време Бог променя името на съпругата на Авраам от "Сарай", което означава "моята принцеса", на "Сара", което означава "майка на народи" (Битие 17:16). Тази промяна на името се извършва, когато Бог дава на Авраам завета на обрязването. Бог също така потвърждава обещанието Си да даде на Авраам син, именно чрез Сара, и му казва да нарече сина си Исаак, което означава "смях". Авраам има още един син, Исмаил, чрез слугинята на Сара, Агар. Но Божието обещание да благослови народите чрез Авраам трябвало да се изпълни чрез рода на Исаак, от който произхождал Исус (Матей 1:1-17; Лука 3:23-38). Исаак е баща на Яков, който става "Израил". Дванадесетте му сина образуват дванадесетте израилеви колена - евреите. Физическите потомци на Авраам и Сара образуват много народи. В духовен смисъл техните потомци са още по-многобройни. В Галатяни 3:29 се казва, че всички, които принадлежат на Исус Христос - юдеи, езичници, мъже или жени - са "Авраамово потомство, наследници по обещание".

Бог променя името на Яков, което означава "изместител", на "Израил", което означава " борба с Бога" (Битие 32:28). Това се случва, след като Яков е взел първородството на Исав (Битие 25) и е откраднал благословията на Исав (Битие 27), избягал е от брат си при чичо си Лаван (Битие 28), оженил се е за Лия и Рахил (Битие 29), избягал е от Лаван (Битие 31), а след това се е борил с Бога, докато се е подготвял да се срещне с Исав. Яков беше измамил брат си, беше измамен от чичо си, беше измамил чичо си (Битие 30) и сега минаваше през територията на брат си, за да избяга от разгневения си чичо. Той беше чул, че Исав ще излезе и ще го посрещне, и се страхуваше за живота си. През онази нощ Яков се бори с човек, който по-късно се идентифицира като Бог и се смята за теофания или може би за предвъплъщение на Христос. Яков се държи за човека, докато не получи благословия. В този момент Бог променя името му. Яков вече нямаше да бъде изменник и измамник. Напротив, той ще бъде определен като човек, който "ев борба с Бога и с хора и си надвил" (Битие 32:28).

В Новия завет Исус променя името на Симон, което означава "Бог чу", на "Петър", което означава "скала", когато за първи път го призовава за ученик (Йоан 1:42). Именно Петър заявява, че Исус е "Месията, Синът на живия Бог" (Матей 16:16). Исус му отговаря като "Симон, син на Йона", като казва, че е благословен, защото Бог му е открил самоличността на Исус като Месия. След това го нарича "Петър" и казва, че изявлението на Петър е основата, или "скалата", върху която Той ще изгради Своята църква (Матей 16:17-18). Петър също така често е разглеждан като водач на апостолите. В други случаи Исус понякога нарича Петър "Симон". Защо? Вероятно защото Симон понякога се държеше като старото си аз, вместо като скалата, която Бог го призова да бъде. Същото се отнася и за Яков. Бог продължава да го нарича "Яков", за да му напомня за миналото му и да му напомня да разчита на Божията сила.

Защо Бог е избрал нови имена за някои хора? Библията не ни дава информация за причините, но може би това е било, за да знаят, че им е отредена нова мисия в живота. Новото име е било начин да се разкрие божественият план, а също и да се уверят, че Божият план ще се изпълни в тях.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо Бог понякога променя името на даден човек в Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries