settings icon
share icon
Въпрос

Обещал ли е Бог да не ни дава повече отколкото можем да се справим?

Отговор


1 Коринтяни 10:13 казва: „Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; обаче, Бог е верен, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, но заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така щото да можете да го издържите.“ Това Писание ни учи на силен принцип. Ако Му принадлежим, Бог няма да позволи на никаква трудност да дойде в живота ни, която да не сме способни да понесем.

Така, всичко, което идва на пътя ни, всичко, което ни изкушава, всяка трагедия, която ни сполетява – ние сме способни да го преодолеем и да постигнем духовна победа. Това не означава, че животът ще бъде винаги лесен. Напротив – фактът, че можем да се нуждаем от „изходен път“ показва, че Бог понякога позволява трудни изпитания да навлязат в живота ни. Може да не вярваме, че сме способни да ги преодолеем, може да се съмняваме в собствената си сила да вземе надмощие и може дори да не издържим изпита. Това, обаче, не означава, че не сме способни да преодолеем определено изкушение. Каквото и да е изкушението, Бог обещава, че ще можем да го преодолеем.

Но какво означава да „преодоляваме“ изпитанията? Това означава изпитанията да не побеждават нашата вяра или положение на Божии деца и ние ще преминем през изпитанията непокътнати. Нашата вечна съдба не е в опасност, защото сме пазени от Светия Дух, който ни е даден като авансово плащане за нашето спасение (Ефесяни 1:13-14). Никакво изпитание не може да победи нашето спасение, защото нашето спасение е от Бог. Следователно Божието дете ще устои през изпитанията, държано от Божията ръка. Това е доказателство, че нашето спасение е истинско и нашата награда на небето ни очаква. Яков 1:12 ни уверява: „Блажен онзи човек, който издържа изпитания; защото като бъде одобрен, ще приеме за венец живота, който Господ е обещал на ония, които Го любят.“

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Обещал ли е Бог да не ни дава повече отколкото можем да се справим?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries